FOTOGENIČNA KLOPA

Omiljena hrana milenijalaca, tj. generacije klinaca rođenih u ovom milenijumu, ne određuje se prema ukusu već izgledu na njihovim fotografijama koje kače po Instagramu.

 

Iako se nekada hrana ocenjivala po ukusu, a ne po izgledu, influenseri, odnosno, milenijalci su danas uspeli da pojedine kuhinje ubace u „trending“, tačnije rečeno, da je dodatno popularizuju svojim uticajem na društvenim mrežama.

omiljena hrana milenijalaca

Upravo zbog toga, iako je i pre toga bila popularna, italijanska tradicionalna kuhinja se nalazi na vrhu interesovanja kod mlađih, ali i starijih generacija koje svoj lični ukus grade preko popularne društvene mreže Instagram.

Studija koja je sprovedena na 2.000 odraslih, utvrdila je da 63 odsto ispitanika starih između 22 i 35 godina italijansku kuhinju opisuje kao svoju omiljenu hranu. Sa druge strane, kod ispitanika starijih preko 55 godina, procenat onih koji vole italijansku kuhinju bio je znatno manji, oko 42 procenta.

Razlog zašto su pice, kalcone, paste i ostale đakonije toliko popularne kod mladih leži u njihovom stavu, odnosno da je pored toga što je ukusna, veoma lepo i luksuzno izgleda na Instagramu, što je kao razlog i naveo svaki deseti ispitanik.

Prema studiji, jedan u dvadeset voli italijanska jela jer njihovim spremanjem mogu da improsioniraju porodicu, prijatelje i partnere, dok oko 15 odsto smatra da jela izgledaju luksuzno, a da ne koštaju puno.

Milenijalci na mesečnom nivou obeduju italijansku kuhinju oko 11 puta mesečno, što je više od dva puta nedeljno. Kod starijih ispitanika, ta brojka je dosta manja, i oni prema statistici jedu jela iz ove popularne mediteranske kuhinje svega pet puta mesečno.

Prema rečima vlasnika jednog italijanskog restorana, potrošači sve više eksperimentišu sa hranom i pokušavaju da uživaju u zdravom i uravnoteženom načinu života.

– Italijanska hrana je toliko svestrana i sa sobom nosi niz različitih stilova života, zbog čega dolazi do porasta konzumenata među mlađom populacijom. Oni od nas traže mnogo više nego što su sastojci za stvaranje ukusnih jela, žele da im pomognemo da ožive svoju ljubav prema italijanskoj kuhinji – rekao je on.

Kako je istraživanje pokazalo, milenijalcima je pica omiljeno jelo zato što izgleda najprivlačnije na društvenim mrežama, a za njom slede brusketi, lazanje, špageti Bolonjeze, kalcone, kozice i paste sa pestom. Prosečni milenijalac na društvenim mrežama objavljuje slike italijanske hrane oko tri puta mesečno, dok njih 45 procenata koristi društvene mreže za inspiraciju tokom pripreme same hrane.

Zbog ovog trenda, nekadašnji „šampioni“ ukrasa i ukusa pice, poput feferona, pečurki, šunke i ananasa, manje su popularni nego pre 10 godina. Umesto njih, na Instagram sceni primetan je rast novih ukusa poput piletine sa roštilja, sušenog paradajza, mocarele i pršute.

Takođe, primetno je da su na picama sve popularnij dodaci kao što su koziji sir, morkska hrana poput kozica ili tune, ali i haloumi (sir nastao od mešavine kozijeg i ovčijeg mleka, koji je pogodan za grilovanje).

Konačna lista top deset omiljenih i najatraktivnijih jela na društvenim mrežama prema glasovima milenijalaca izgleda ovako:

1) Pica – 41% ispitanika

2) Brusketi – 20% ispitanika

3) Lazanje – 19% ispitanika

4) Špagete bolonjeze – 16% ispitanika

5) Salata Kapreze – 14 % ispitanika

6) Špagete karbonara – 12% ispitanika

7) Kalcone – 11% ispitanika

8) Pasta sa kozicama – 10% ispitanika

9) Taljatele – 8% ispitanika

10) Pesto pasta – 8% ispitanika

Izvor: Blic.rs   omiljena hrana milenijalaca