MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA

Gotovo se svako, makar jednom u životu, usudi da proba da ispeče rakiju. To je posao koji se uči od starijih generacija, dobrih tehnologa i onih koji imaju iskustva.

 

Pečenje rakije je jedan od poslova koji se vezuje za selo, mada sve više ljudi iz gradova pokušava da se uklopi u ovaj ritam i od voća ispeče „vatrenu vodu“ koju će kasnije ponosno nuditi prijateljima.

Pečenje rakije

Kako je poljoprivreda sve komercijalnija, a bašte i njive zamenili su plastenici,  prirodne uslove najloni za plastenike, tako danas i kazani za pečenje rakije izgledaju sve više savremeno i u mnogome olakšavaju posao. Plin je nadomestio nedostatke loženja, a mešači komine čine da stvar bude lakša i da rakija ne zagori.

Rakija od zrelog voća

Ono što je veoma važno znati jeste da se pre pripreme komine voće mora brati zrelo. Ukoliko pečete rakiju od šljiva, treba ih skupljati sa zemlje. Kod grožđa je malo drugačija filozofija ostavljanja komine jer dobra loza trpi i do 20% otakanja vina. Ostale voćne rakije moraju biti pečene od uzrelog voća, ukoliko želimo dobar rezultat. Što je voće zrelije to više sadrži šećera, pa će i količina i kvalitet rakije biti na nivou.

Eksperiment sa upaljačem

Iako mnogi koriste širometre kako bi izmerili količinu šećera u komini, postoji čuveni eksperiment sa upaljačem koji koriste stari majstori. Naime, kada se voće ostavi da odstoji u buretu, nakon izvesnog broja dana ono odradi proces fermentacije i prestane vrenje. Ukoliko se plamen gasi, kada upaljač spustite iznad komina, znači da još uvek vri. Ukoliko se ne gasi, znači da već tog dana možete peći rakiju. Poneko dodaje kvasac kako bi podstakao proces vrenja. Bilo kako bilo, voće neće propasti i ukoliko ostane neki dan više u buretu, ali nemojte preterivati sa čekanjem.

Loženje kazana

Može se reći da je najveća majstorija prilikom pečenja rakije zapravo loženje kazana. Greške u loženju, neodržavanje dobre vatre i zagorevanje doveli su do toga da se sve češće prave plinski kazani. Kod njih se temperatura reguliše pomoću navrtnja, pa su stvari i te kako jednostavnije. Kod tradicionalnih kazana mora se biti na oprezu i ne dopustiti da se kazan previše založi niti da vatra prestane da gori. Proces destilacije alkohola događa se tako što se džibra pretvara u paru, a potom pomoću lule ulazi u metalno bure u kome je hladna voda. Ova voda služi da se para ohladi i kondenzuje u alkoholni napitak. 

Pazite na metil alkohol

Metil alkohol je alkohol koji prvi poteče iz kazana, pa treba znati da je on ozbiljno opasan. Izbegavajte pečenje rakije sami ukoliko nemate nekog iskusnijeg. Potom treba postaviti aparaturu tako da se metil alkohol filtrira. Od male količine metil alkohola može se oslepeti, a veća garantuje smrt. U Nišu je svojevremeno zbog puštanja metil alkohola na tržište stradalo nekoliko ljudi. Ovaj primer se i danas prepričava kada se govori o nespretnom ili zlonamernom pečenju rakije. Da bi se ovaj problem izbegao, uvek konsultujte tehnologa ili makar nekoga ko ima bogato iskustvo u pečenju rakije.