NIJE SAMO ZAČIN

Peršun je blago gorka biljka koja se često koristi kao ukras za razna jela. Međutim, da li ste znali da je peršun pun hranljivih sastojaka koji imaju odlična svojstva borbe protiv raka i da može poboljšati zdravlje vaših kostiju?

 

Ova biljka se često koristi kao kulinarski svež ili sušeni začin. Obično se koristi da ukrasi jela, ali i svojim gorkim ukusom daje poseban šmek mnogim slanim jelima.

peršun

U nastavku je detaljno prikazano 5 neverovatnih prednosti ove biljke!

1) Pun je raznih hranljivih materija

Oko pola šolje (30 grama) svežeg seckanog peršuna sadrži:

  • 11 kalorija
  • 2 grama ugljenih hidrata
  • 1 gram vlakana
  • 1 gram proteina
  • manje od 1 g masti
  • 547 procenata preporučenog dnevnog unosa (PDU) vitamina K
  • 108 procenata PDU vitamina A
  • 53 procenta PDU vitamina C
  • 11 procenata PDU folata
  • 4 procenta kalijuma PDU

Peršun je bogat izvor vitamina K koji je ljudskom organizmu potreban za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Takođe, nudi vitamine A i C, koji poseduju korisna antioksidativna svojstva.

Peršun ima nisku kalorijsku vrednost, aromatičan je, što ga čini savršenim sastojkom zdravih recepata ako vodite računa šta jedete.

2) Bogat je antioksidantima

Peršun sadrži snažne antioksidante sa mnogim zdravstvenim prednostima. Antioksidanti su jedinjenja koja se bore protiv ćelijskog oštećenja molekula (slobodni radikali). Telu je potrebna ravnoteža antioksidanata i slobodnih radikala za vaše opšte dobro.

Peršun sadrži tri antioksidansa:

Karotenoidi – Sadrži dva snažna karotenoida: beta karoten i lutein. Prema studijama, veći unos karotenoida povezan je sa manjim rizikom od razvoja stanja poput raka pluća. Oni su takođe presudni za zdravlje očiju.

Flavonoidi – Bogat je flavonoidima, posebno apigeninom i miricetinom. Istraživanja pokazuju da ishrana puna flavonoida može pomoći u smanjenju rizika od zdravstvenih problema poput raka debelog creva, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Vitamin C – Vitamin C ima snažno antioksidativno dejstvo. Ovaj vitamin, kao što je poznato, neophodan je za jačanje imuniteta i prevenciju hroničnih bolesti.

Iznenađujući rezultati studije objavljene u „International Journal of Molecular Sciences“ otkrili su da sušeni peršun sadrži 17 puta više antioksidanata od njegovih svežih grančica.

3) Sadrži antikancerogena jedinjenja

Oksidativni stres karakteriše neravnoteža u nivou antioksidanata i slobodnih radikala. Ovo stanje je usko povezano sa razvojem hroničnih bolesti poput raka.

Ova začinska biljka je sjajan izvor flavonoidnih antioksidanata i vitamina C koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u vašem telu. Ova jedinjenja takođe mogu smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma.

Nalazi iz jedne studije pokazali su da povećanje vitamina C za 100 miligrama dnevno snižava rizik od karcinoma za sedam procenata.

4) Jača zdravlje kostiju

Pun je vitamina K koji je neophodan za zdravlje kostiju. Ovaj vitamin poboljšava zdravlje kostiju podržavajući osteoblaste, tj. ćelije koje stvaraju kosti.

Vitamin K aktivira određene proteine koji povećavaju mineralnu gustinu kostiju ili količinu minerala u kosti u koštanom tkivu.

5) Lako ga je uvrstiti u uravnoteženu ishranu

Ovo je svestrana i jeftina biljka. Koristite sušeni peršun da biste poboljšali ukus supe, gulaša ili sosa na bazi paradajza. Alternativno, u kisela jela možete dodati svež peršun. Koristite sveže grančice u receptima za koje nije potrebno kuvanje. Kada kuvate sa peršunom, dodajte ovu biljku kada jelo potpuno skuvano.

Produžite život svežeg peršuna tako što ćete ga zamotati u vlažni papirni ubrus i odložiti u zatvorenu posudu u frižideru.

Peršun je superhrana koja je sjajan izvor hranljivih materija poput vitamina A, C i K. Ovi vitamini i zdrava biljna jedinjenja u peršunu mogu da ojačaju vaše zdravlje kostiju i spreče različite hronične bolesti.