AVANGARDA U AUTO SVETU

Samo jedna krava može da proizvede dovoljno goriva za pogon jednog automobila Toyota Mirai tokom godinu dana, a japanska kompanija ima plan kako da ga zaista i iskoristi.

 

Toyota Mirai nove generacije trebalo bi da se na tržištu pojavi krajem sledeće godine. Ali, kada je reč o pogonu, Mirai se i dalje oslanja na potencijalno revolucionarnu, ali isto tako od mnogih i osporavanu, tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija.

toyota mirai

Problem kod ove tehnologije je skupa proizvodnja vodonika, ali i njegovo skupo i komplikovano skladištenje pod pritiskom, kako bi se mogao transportovati do punionica i potom pretočiti u vozila.

Vodonik se, međutim, može dobiti i na pomalo nekonvencionalan način – iz kravljeg izmeta. To je potvrdio i prvi čovek tehnološkog razvoja Toyote, Šigeki Teraši.

On je izjavio da u ovoj japanskoj kompaniji imaju viziju da u budućnosti proizvode automobile sa nekoliko različitih pogona. Hibridi, plug-in hibridi, baterijska električna vozila (BEV), kao i vozila pogonjena vodoničnim gorivnim ćelijama – sva ona će biti deo Toyotinog asortimana i ne bi trebalo da se međusobno ugrožavaju na tržištu, smatra Teraši.

Fokus na više tipova pogona omogućiće kompaniji i dostizanje globalnih standarda ograničenja emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte, za šta im samo hibridna vozila trenutno nisu dovoljna.

Iz Toyote priznaju i kako u ovom trenutku kaskaju za konkurencijom u pogledu elektrifikacije, jer još uvek u ponudi nemaju 100% električno vozilo pogonjeno baterijama – to bi trebalo da se promeni sledeće godine.

Vodonik iz otpada

Kad je reč o kravljem izmetu, njega je Teraši spomenuo kao mogući izvor vodonika.

Naveo je da bi izmet koji proizvede samo jedna krava (a poznato je da su one veliki “izvor” gasova koji utiču na efekat staklene bašte), mogao biti dovoljan za pogon jedne Toyote Mirai tokom godinu dana eksploatacije.

Kako sve ne bi ostalo samo na rečima, Toyota u Kaliforniji već gradi prvu punionicu vodonika u kojoj će se ovaj gas dobijati preradom izmeta. Taj projekat je pokrenut još 2017, a sa izgradnjom se započelo prošle godine.

U saradnji sa kompanijom Shell, Toyota gradi prvu elektranu koja će proizvoditi vodonik iz 100% obnovljivih izvora – otpada sa farmi. Plan je da ista počne da radi 2020. godine i da proizvodi do 1,2 tone vodonika na dan, kao i oko 2,35 MW električne energije.

Izvor: Autonet.hr