RASHLAĐUJE I SMIRUJE

Ulje nane u sebi sadrži velike količine dva jedinjenja, mentola i mentona, koja ovoj esenciji daju specifičan miris i dejstvo koje, između ostalog, utiče na olakšavanje bola u grudima.

 

Eterično ulje nane (peppermint oil) široko se koristi u terapeutske svrhe zahvaljujući umirujućim i opuštajućim svojstvima.

ulje nane

Osim toga, može pomoći ublažavanju bolova koji se javljaju u grudima odmah nakon jela. To je pokazalo pilot istraživanje objavljeno u časopisu „Digestive Diseases and Sciences“. U ovoj studiji su istraživači iz Egipta i SAD otkrili da ulje nane može potencijalno da leči simptome poremećaja pokretljivosti jednjaka.

Kako ulje nane može da ublaži bol u grudima?

Ulje nane nastaje kao tečnost izdvojena iz lišća i cvetova nane (mente ili metvice) i ukrštanjem divlje i limunske vrste ove biljke. Ovo ulje sadrži veće količine mentola od same nane, što mu daje specifičan, oštriji ukus.

Osnovna jedinjenja ulja nane su mentol i menton, koji mu daju svoja rashlađivajuća i terapeutska svojstva. Takođe, ova jedinjenja su zaslužna za većinu zdravstvenih koristi koje daje ovo ulje.

Dok su ljudi koristili ulje nane duže vremena, istraživanja o njegovom uticaju na gornji probavni trakt su ograničena. Jedno istraživanje se posebno fokusiralo na opuštajuće dejstvo ulja nane na probavni sistem, posebno kada je reč o sindromu iritabilnog creva.

Za ovu studiju istraživači su ispitivali da li je ulje nane efikasno u lečenju problema u gornjem delu digestivnog trakta, posebno jednjaka. Nazvani kao poremećaji pokretljivosti jednjaka, problemi u jednjaku (tj. cevi koja povezuje usta sa želucem) mogu uzrokovati poteškoće u gutanju (disfagija) i bolove u grudima.

Istraživači su uključili 38 učesnika u svoju studiju. Davali su učesnicima komercijalno dostupne tablete nane pre jela. Onima koji su imali disfagiju istraživači su dali dve tablete pre jela, a oni koji su iskusili bol u grudima dobijali su tablete po potrebi.

Nalazi studije su uglavnom bili pozitivni. Dvadeset i četiri učesnika su prijavili drugačije i poboljšane simptome nakon jela, dok je 12 pacijenata prijavilo da se oseća „mnogo bolje“.

Istraživači su zaključili da ulje nane može da pruži određeno olakšanje kod nekih pacijenata koji osećaju disfagiju i bol u grudima.

Ostale zdravstvene koristi ulja nane

Osim olakšanja od bolova u grudima i disfagije, ulje ove biljke nudi i druge prednosti. Ako planirate da nanesete ulje nane direktno na kožu obavezno ga pomešajte sa nekim biljnim uljem, jer nanošenje nerazblaženog ulja može dovesti do iritacije kože.

Evo nekih zdravstvenih koristi ulja nane!

  • Ublažava glavobolje

Ima umirujuća i rashlađujuća svojstva, koja se mogu koristiti za lečenje napetosti i glavobolje.

  • Čisti sluz iz disajnih puteva

Ovo ulje je takođe i sredstvo za dekongestiju. Jednostavno, dodajte nekoliko kapi u ovlaživač vazduha i udahnite njegovu prijatnu aromu.

  • Zaustavlja svrab

Zbog mentola u sebi, nanošenje ulja nane na mesta koja svrbe može da proizvede hlađenje i ublažavanje iritacije.

  • Podstiče zdravlje probave

Sadrži aktivne sastojke koji mogu da smanje grčeve u sluzokoži želuca. Takođe se može koristiti za lečenje mučnine i dijareje.

Inače, eterično ulje nane može se bez problema konzumirati oralno. Obično je dostupno u obliku tableta ili kapsula, uzima se dva do tri puta dnevno pre obroka, ali najbolje je slediti uputstva na etiketi.

Ako se uzima u propisanoj i pravoj dozi, svaka osoba može uživati u zdravstvenim prednostima ulja nane. Međutim, u vrlo velikim dozama ovo ulje može da bude toksično. To je važno imati na umu, jer svakodnevno umereno uzimanje zaista može pomoći u ublažavanju bolova u grudima.