ZVUČNA TERAPIJA

Muzikoterapija nije više tabu, jer su mnogi nalazi otkrili da stihovi i melodije leče. Određene pesme protiv stresa, bezvoljnosti i depresije mogu da pokažu zavidno dejstvo u izvlačenju iz teških dana.

 

Kada stvari postanu stresne na polu, u školi ili u privatnom životu, koristimo se različitim tehnikama za smirivanje i smanjivanje stresa. Jedan naučno proveren način je slušanje muzike, ali ne bilo koje. Dakle, koje su pesme protiv stresa?

pesme protiv stresa

Naučnici kažu: napravite listu od 10 pesama koje važe za one koje najviše opuštaju!

Zvučne terapije su dugo bile popularne kao način opuštanja i poboljšanja zdravstvenog stanja. Vekovima su stare kulture koristile muziku za poboljšanje života i zdravstvenih uslova.

Danas, neuronaučnici navode koje pesme su najefektivnije za smirivanje. Studija je sprovedena na učesnicima koji su pokušavali da reše komplikovane zagonetke u što kraćem periodu, dok su bili povezani za senzore.

Zadaci su indukovali odeđen nivo stresa, a učesnici su slušali različite pesme dok su im istraživači merili aktivnost mozga kao i fiziološka stanja koja su uključivala otkucaje srca, pritisak i disanje.

Doktor Dejvid Luis-Hodžson iz “Majndlab“ internacionalne laboratorije, koji je predvodio istraživanje, rekao je da je jedna pesma posebno uticala na relaksaciju učesnika, nego bilo koja druga muzika koja je puštana tokom studije.

Zapravo, slušanje te jedne pesme “Weightless“, rezultiralo je u neverovatnih 65 odsto smanjenja preterane anksioznosti, i 35 odsto u smirivanju navedenih fizioloških stanja.

Ova pesma je zapravo napravljena zbog toga. Grupa koja je napisala “Weightless“, Marconi Union, uradila je to u saradnji sa terapeutima. Njene pažljivo aranžirane harmonije, ritam i bas pomažu slušaocu u ravnoteži otkucaja srca, smanjivanju krvnog pritiska i smanjuju nivo hormona stresa, kortizola.

“Ova pesma je zaista bila efektivna, većini žena se prispavalo, tako da ne bi h preporučio sluđanje ove pesme tokom vožnje jer može biti veoma opasno.“

Pored pesme “Weightless“ koja je zauzela prvo mesto kao najefektivnija, ostalih devet na listi su:

2. Electra od Airstream

3. Mellomaniac (Chill Out Mix), DJ Shah

4. Watermark, Enya

5. Strawberry Swing, Coldplay

6. Please Don’t Go, Barcelona

7. Pure Shores, All Saints

8. Someone Like You, Adele

9. Canzonetta Sull’aria, Mozart

10. We Can Fly, Rue du Soleil (Cafe Del Mar)

Izvor: B92.net   pesme protiv stresa