SUPERMOĆNE I ZDRAVE

Jeste li čuli za akai bobice? Imamo toliko voća na tržištu, a baš o njima se svašta lepo priča. Dobile su nadimak „super hrana“. Da znate, nije lako zaslužiti ovaj nadimak.

 

Akai bobice možemo drugačije nazivati. Možete ih naći po raznim člancima kao acai ili asai bobice. Englezi kažu ,,acai berry”, a mi acai ili akai beri. Zovite ih kako hoćete! Acai bobice su baš zdrave i lekovite kao maline, borovnice, aronija, kelj, godži bobice…

akai bobice

Akai bobice ne uspevaju na našem području. Makar ne još uvek! Rastu u dalekim amazonskim šumama Brazila. Prijaju im tropske vrućine. Naše vrele temperature im ne prijaju, nažalost.

Voće acai beri ima tamnoljubičastu boju. Liči na lekovite borovnice ili crno grožđe. Sadrži semenasti deo (80% ploda) i tečni deo (20% ploda). Njihov gorko-slatkasti ukus podseća na crnu čokoladu.

Ove brazilske bobice su riznica zdravlja. Saznajte u ovom članku kako lekovito utiču na vaš organizam.

Akai bobice čuvaju vaše srce

Srce je centar našeg organizma. Treba da mu obezbedite zdravu hranu. Bobice su bogate vitaminima, mineralima, omega 3 i 9 masnim kiselinama. Sadrži i biljne sterole koji štite srce od raznih štetnih činilaca.

Biljni steroli i nezasićene masne kiseline sprečavaju krvne ugruške. Opuštaju krvne sudove i ubrzavaju cirkulaciju krvi. Nemate rizik od tromboze, bolesti ateroskleroze, visokog krvnog pritiska, srčanog udara…

Sastojci asai bobica normalizuju krvni pritisak. Snižavaju loš holesterol i šećer u vašoj krvi. Podižu nivo dobrog holesterola. Smanjuju vam rizik od dijabetesa i raznih oboljenja krvnih sudova. Sve to utiče povoljno na srce da vam bude zdravo.

Protiv starenja

Niko ne voli starost. To nam donosi drugačije izazove, ali i rizike. Slobodni radikali pokušavaju svakodnevno da oštete naš organizam. Pre svega, utiču loše na vašu kožu. Videćete kasnije bore i druge znake starenja. Osim ako ih već nemate?

Akai beri usporava prirodan proces starenja vaše kože i tela. Njegovi antioksidansi uklanjaju slobodne radikale i mrtve ćelije. Enzimi i vlakna ubrzavaju metabolizam.

U sastavu asai bobice imaju amino kiseline i vitamine A, E, C, B1. Ne zaboravimo veliki sadržaj minerala: kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, cink, selen… Nedostatak cinka i drugih minerala u našem organizmu čini da ostarimo pre vremena.

Uklanjaju bore i mrtve ćelije sa kože. Ublažava oštećenje unutrašnjih organa pod uticajem starenja. Eliminiše posledice stresa i nezdrave ishrane.

Imaćete bolju probavu

Svakoga dana jedemo svašta nešto. Desi nam se stomačni zatvor ili retka stolica. Nakupljaju nam se toksini i naslage u crevima. Boli stomak, gasovi i tako dalje…

Ove ljubičaste bobice sadrže vlakna. Ona se ne razlažu u vašem telu, nego apsorbuju toksine. Posle odlaze iz našeg organizma zajedno sa toksinima. Treba da im kažemo hvala, zar ne?

Vlakna ovih bobica vrše prirodnu detoksikaciju tela i organizma. Čiste creva od štetnih naslaga. Ubrzavaju varenje i omogućavaju bolju probavu. Oslobađaju vaš stomak od bolnog zatvora.

Preti vam manja opasnost od raka debelog creva, čireva i sličnih oboljenja. One obro stimulišu sistem za varenje.

Imam lošu vest za vas, ove bobice ne možete jesti u svežem stanju. Možete ga kupiti u zamrznutom obliku, prahu ili kapsulama po apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Konzumirajte ove brazilske bobice uz neki obrok.

Da koža bude glatka i zdrava

Koža nam često pati zbog štetnih spoljašnjih faktora. Njena struktura i zaštitni slojevi slabe s vremenom. Pomažu da se sačuva vaša koža. Evo kako brazilske bobice doprinose koži vašeg lica:

  • Pospešuju vlažnost suve i umorne kože.

  • Prosvetljavaju ožiljke da se manje vide.

  • Ublažavaju znakove hiperpigmentacije.

  • Smanjuju bore i druge znake starenja

  • Umiruju zapaljenske procese na licu poput bubulica.

  • Smanjuju ili eliminišu mitisere.

  • Štite lice od hemikalija, opasnih mikroba, hladnog vremena, UV zračenja…

Akai bobice stimulišu proizvodnju kolagena i elastina. Oni su važni za mladolikost vašeg tena. Podstiče dobru cirkulaciju ispod kože i daje energiju kožnim ćelijama. Uklanja one mrtve ćelije, a doprinosi stvaranju zdravih ćelija.

Sećate se da uklanjaju masne naslage. To se odnosi i na celulit. Proizvodnja kolagena i cirkulacija sagorevaju potkožno masno tkivo. Gubite ,,pomorandžinu koru” jer čini vašu kožu zategnutom i čvrstom.

Gelovi, kreme i pilinzi sa sastojkom ovog brazilskog voća zaglađuju kožu. Zdravo je hrane antioksidansima i dubinski hidriraju. Zato vaša koža na licu i drugim delovima tela izgleda prirodno sjajno, glatko i zdravo.

Spomenućemo čuvene proizvode na našem tržištu sa ekstraktom akai bobica. To su, recimo, Gel za tuširanje ,,Acai bobice”, Ziaja micelarni piling gel za lice, Bioten anticelulit gel-krema, Payot dnevna gel-krema za lice.

akai bobice tanjir

Za mršavljenje

Ako imate problem sa kilogramima, eto rešenja! Može da vam bude recept kako da smršate zdravo. Istraživanja pokazuju da ovo brazilsko voće ubrzava metabolizam. Čisti vaše telo od masnih naslaga i toksina.

Daće vam energiju da potrošite kalorije. Pomažu vam da imate jake mišiće. Oporavljaju mišiće nakon vežbanja. Tope masne naslage i lepo oblikuju telo.

Važno je da spomenemo veliku količinu vlakana. Znate li zašto? Vlakna akai bobica vas dugo čine sitim. Manje ćete jesti u toku dana. Nećete posezati za slatkišima i nezdravim grickalicama.

Znam da vas je ovo obradovalo. Međutim, one nisu čarobna formula za mršavljenje. Morate da balansirate ishranu. Jedite od svega pomalo i umereno, ali trošite kalorije. Vežbajte ili na drugi način budite fizički aktivni svakoga dana.

Tek onda ćete videti dobre rezultate!

Acai beri možete naći u vidu napitaka, tableta i kapsula za mršavljenje. Predstavlja kvalitetan suplement vašoj ishrani. Eventualno ga možete konzumirati kao zamrznuto voće.

Imaćete jaku i zdravu kosu

Vitamini A, E i B1 utiču pozitivno na jačanje kose. Amino kiseline iz akai bobica ubrzavaju mikrocirkulaciju u koži glave. Gvožđe je odlično protiv opadanja kose. Ostali minerali zajedno sa vitaminima i masnim kiselinama hrane vašu kosu od korena.

One stimulišu rast vlasi. Čini kosu mekom i svilenkastom na dodir. Poboljšava gustinu i volumen. Bori se da vam kosa ne ostari. Tačnije da ne osedi kad joj vreme nije.

Ekstrakt asai bobica nalazi se u mnogim maskama, balzamima i šamponima za kosu. Daje zdrav izgled i boju kosi. Čini je lakom za oblikovanje. Dobro dođe svima koji imaju retku, suvu i oštećenu kosu.

Simbol atraktivnog izgleda jeste zdrava kosa. Ove bobice vam pomažu da je sačuvate od oštećenja. Kosa vam se nalazi u stalnoj opasnosti od spoljašnjih faktora. Treba da je dubinski i spolja hidrirate. Tako smanjujete njen gubitak, oštećenja i sedenje.

Na našem tržištu postoje preparati za kosu sa acai bobicama iz linije Organic Shop i Garnier Fructis. Možete naći u prodaji njihove balzame, maske i šampone za kosu.

Imaćete bolju koncentraciju

Memorija nam slabi s vremenom. Ponekad patimo od dekoncentracije i lošeg pamćenja. Da znate, utiču lekovito na vaš mozak.

Rekli smo da ubrzavaju cirkulaciju krvi. To isto važi za naš nervni sistem. Tačnije, na njegov centralni deo – mozak.

Ovo brazilsko voće smanjuje vam napetost i posledice stresa. Oslobađa vas nesanice koja i te kako nepovoljno utiče na mozak. Stimuliše signale između nervnih ćelija. Dolazi do boljeg protoka informacija u vašem mozgu.

Kada ih konzumirate imaćete bolju koncentraciju. Lakše ćete učiti i pamtiti nove stvari. Ovo voće pospešuje vašu memoriju. Smanjuje vam rizik od Alchajmerove bolesti i demencije.

Akai bobice u borbi protiv raka

Akai beri je bogat antioksidansima. Ima 2 puta više antioksidanasa od borovnica, 10 puta više od grožđa i 10-30 puta više od crnog vina. Zovu se antocijanini i flavonoidi. Ovi prvi daju tamnoljubičastu boju ovim bobicama.

Antioksidansi se bore kao Supermen protiv slobodnih radikala. Znate li koliko slobodni radikali oštećuju naše zdrave ćelije? Izazivaju rak i starenje.

Dokazano je da usporavaju proces raka u ljudskom telu. Stimulišu sintezu vaših zdravih ćelija, a one štetne ubijaju. Jačaju odbrambeni mehanizam ćelija.

Ovo voće vam dođe kao zdrava preventiva da se rak uopšte ne pojavi. Ima izraženo antikancerogeno dejstvo. Pošto ga nema u svežem stanju, naći ćete kao prah ili kapsule, uglavnom po apotekama.

Povećavaju potenciju

Akai beri može da vam služi kao afrodizijak. Utiče povoljno na libido i povećanje seksualne želje. Doprinosi većem zadovoljstvu u seksualnim odnosima.

Sećate se da stimulišu cirkulaciju krvi. To pomaže u borbi protiv erektilne disfunkcije. Relaksira krvne sudove i sprečava uticaj stresa. Čini erekciju tvrdom i jakom.

Ne zaboravimo da brazilske bobice čine vaše telo opuštenim. Daju vam energiju i tope masne naslage. Naravno da to pozitivno deluje na seksualne odnose.

akai bobice ruka

Akai bobice su stvarno zdrave, ali…

Ne možete jesti sveže, osim ako niste u Srednjoj i Južnoj Americi. Morate se zadovoljiti zamrznutnim ili u vidu suplemenata. To umanjuje njihovo lekovito dejstvo.

Možemo se složiti da je ovo ,,super hrana”. Zato se akai palma naziva ,,drvetom života” u Brazilu.

Brazilci imaju akai bobice, a mi imamo neka druga zdrava voća. One mogu da budu dobar dodatak vašoj ishrani. Ili vašem negovanju tela kada se nalaze u sastavu kozmetičkog proizvoda.