OČUVANA SVETINJA

Crkva Svetog Nikole je u dobrom stanju i može se obnoviti sa samo nekoliko hiljada evra. Potrebno je izgraditi put do crkve da bi se do nje lakše stizalo, kaže protojerej Milan Kevkić.

 

U selu Junake na krajnjem severu opštine Zubin Potok postoji očuvana crkva Svetog Nikole do koje se zbog lošeg puta teško probija i retko dolazi.

crkva svetog nikole

Crkva Svetog Nikole u selu Junake pripada parohiji Rajetićkoj, crkvene opštine novopazarske. Rajetićki paroh, protojerej Milan Kevkić, kaže da je ova crkva u sasvim dobrom stanju i da bi mogla u potpunosti da se obnovi sa samo nekoliko hiljada evra.

Prošle godine je obnovljen pod, ali je potrebno obnoviti električnu instalaciju, krov i oluke, takođe i fasadu i crkveno zvono koje se nalazi ugrađeno u sastav crkve.

Ova crkva je bila sedište Rajetićke parohije dok je bilo naroda. Danas u selu Junake živi svega oko 20 starijih lica. Narod iz okolnih sela i oni koji su napustili ovaj kraj se povremeno okuplja radi druženja, zbližavanja i evociranja uspomena na zavičaj.

U blizini crkve u selu Junake su sela Šipovo, Paruce, Javor, Zečevići i druga mesta koja su uglavnom ostala sa staračkim domaćinstvima.

Protojerej Milan Kevkić kaže da bi trebalo izgraditi i put do crkve za šta je potrebno uložiti više sredstava. Od Novog Pazara do crkve Svetog Nikole u selu Junake ima 36 kilometara, ali je, kako saznajemo od oca Kevkića, moguće oporaviti i put koji ide preko sela Bube i spojiti ga nekako sa ovom crkvom.

Očekuje se od opštine Zubin Potok da iznađe mogućnosti za izgradnju puta kako bi i do ove svetinje lakše dolazili vernici, hodočasnici i drugi posetioci. Selo Junake (često se koristi i naziv Junaci) je u opštini Zubin Potok na Kosovu i Metohiji.

Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Junake površine 1.054 hektara. Istorijski i geografski pripada Ibarskom Kolašinu. Naselje je na južnim obroncima Rogozne. Nalazi se na platou gornjeg toka Banjske reke, u podnožju brda koje ga odvaja od sela Zečevići.

Autor: Slavica Đukić