LAKO I JEDNOSTAVNO

Problem mrtvog ugla u vozilima muči i iskusnije vozače, a ne samo početnike. Zbog toga je jedna američka devojčica rešila ovu muku na jednostavan način!

 

Ako već prednji nosači krova ne mogu da se uklone, zašto ih onda ne bismo učinili providnim i tako rešili problem mrtvog ugla.

problem mrtvog ugla

Iako su automobili danas nakrcani brojnim tehnologijama i sistemima asistencije, to ne znači da su svi problemi otklonjeni i da su četvorotočkaši apsolutno bezbedni. Naprotiv.

I dok je problem „mrtvog ugla“ pozadi rešen kod automobila opremljenih sistemom koji zvučnim i svetlosnim signalom u bočnom retrovizoru upozorava vozača na prisustvo drugog vozila, problem koji stvara prednji A stub je i dalje tu.

Bilo je raznih pokušaja, pa su neki proizvođači A nosač podelili na dva tanja stuba sa umetnutim staklom između, do su drugi eksperimentisali transparentnim rešetkastim nosačima, ali problem nije do kraja rešen. Da se zaista radi se o velikom nedostatku, pokazuju podaci koje je objavio američki NHTSA.

Kako navodi ova asocijacija za bezbednost na putevima, oko 840.000 saobraćajnih nezgoda uzrokovano je „mrtvim uglovima“, odnosno situacijama kada vozač nije u stanju da vidi drugog učesnika u saobraćaju.

Međutim, Alaina Gassler, 14-godišnja devojčica koja još nema vozačku dozvolu, kaže da ima rešenje za ovaj bezbednosni problem, prenose američki mediji. Ona je nedavno predstavila svoje rešenje na takmičenju Broadcom MASTERS za srednjoškolce.

Koristeći relativno jeftinu i široko rasprostranjenu tehnologiju, koju je moguće pronaći u većini prodavnica elektronike, Alaina smislila je način da se neutrališu prednji „mrtvi uglovi“, koje stvaraju sve širi stubovi krova.

„Postavila sam kameru ispred A nosača, okrenutu u smeru koji bi pokrivao vozačev pogled, a ona sliku projektuje na unutrašnju površinu stuba. Na taj način, vozač ‘vidi’ iza nosača“, objašnjava tinejdžerka koje je za svoje rešenje nagrađena sa 25.000 dolara.

Ovo ipak nije sasvim originalan izum, s obzirom da su pojedine auto-kompanije (doduše, sa neuporedivo većim budžetima i ljudskim resursima) poslednjih godina razvile slične tehnologije.

Jaguar Land Rover je tako 2014. predstavio sistem „360 Virtual Urban Windscreen“ koja omogućava vozaču da vidi put ispred sebe kao da nema krovnih nosača.

Kompanija je takođe uz pomoć spoljnih kamera omogućila vozaču da putem slike koja se projektuje na unutrašnjost krovnih nosača (A i B stubova), vidi šta se dešava napolju, iz njih. Na taj način, vozač će na vreme uočiti pešake, bicikliste ili druge automobile koji se inače ne bi videli od stuba, čime se smanjuje opsanost od saobraćajne nezgode.

Izvor: Index.hr