VAŽNA KORIST DOJENJA

Novije medicinske studije pokazuju da dojenje smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti majki, iako je neverovatna tvrdnja da ovaj proces može zaštititi zdravlje žena.

 

Prednosti dojenja su već prilično ubedljive, ali sada ovom spisku možemo dodati još jednu važnu dobrobit, jer je nova studija ilustrovala da dojenje smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti kod majki.

dojenje smanjuje rizik

Istraživači sa Atinskog Univerziteta u Grčkoj predstavili su uzbudljiv nalaz na nedavnom sastanku Evropskog društva za endokrinologiju. Pregledali su 283 žene u menopauzi, upoređujući zdravlje njihovog srca i krvnih sudova sa istorijom dojenja. Proučavane su žene koje su dojile svoju decu od jednog pa do 80 meseci.

Nakon prilagođavanja drugim faktorima rizika kardiovaskularnih bolesti kao što su starost, težina, pušenje i nivo holesterola, otkriveno je da žene koje su u jednom trenutku dojile svoje potomke imaju bolju elastičnost u arterijama i nisu sklonije aterosklerozi. To znači da čin dojenja u samoj svojoj osnovi smanjuje rizik žena od javljanja srčanih bolesti.

Istraživači veruju da se taj efekat može pripisati višim nivoima hormona poznatog pod nazivom prolaktin, koji takođe može da umanji rizik od javljanja drugog velikog faktora rizika srčanih bolesti, a to je dijabetes.

Druga studija ove teme u kojoj je učestvovalo skoro 300.000 Kineza otkrila je da žene koje doje imaju 10 odsto niži rizik od razvoja srčanih bolesti, dok je kod onih koje doje najmanje dve godine smanjen rizik od srčanih bolesti za 18 odsto. Još jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Pitsburgu otkrilo je da žene koje nisu dojile imaju veći rizik od nastanka srčanih bolesti.

Ostale prednosti dojenja

Iako je neverovatna tvrdnja da dojenje može zaštititi ženino zdravlje u menopauzi, postoji puno drugih dobrih razloga zašto bi se žene odlučile da na ovaj način hrane svoje bebe. Glavni razlog zbog kog mnoge žene žele da doje je taj što se majčino mleko smatra savršenom hranom za njihove bebe. Pun je antitela koja mogu pomoći bebama da se bore protiv virusa i bakterija.

Osim za dete, dobrobiti od dojenja protežu se i na majku. Dojenje može da pomogne nekim ženama da brže izgube kilograme posle trudnoće, a može pomoći i u rešavanju problema postporođajne depresije.

Pokazalo se da dojenje smanjuje i rizik od raka dojke. Izveštaj Svetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka pokazao je snažne dokaze da dojenje smanjuje šanse za pojavu karcinoma dojke u perimenopauzi i postmenopauzi.

Postoji nekoliko načina na koji dojenje može pomoći, uključujući i činjenicu da laktacija može zakasniti kada žene počnu da dobijaju menstruaciju nakon rođenja bebe. Smanjivanje izloženosti hormonima poput estrogena tokom života može takođe pomoći u smanjenju rizika. Pored toga, grudi se oslobađaju tkiva nakon dojenja, što bi im moglo pomoći da se oslobode svih ćelija sa oštećenom DNK i koje bi mogle na kraju prerasti u karcinom.

Na kraju, nalazi sugerišu da dojenje može promeniti način na koji se geni u ćelijama dojke izražavaju na način koji može imati trajan uticaj na rizik od raka. Prema ovom izveštaju, svakih pet meseci dojenja bilo je povezano sa smanjenjem rizika od raka dojke za 2 procenta.

Povrh toga, majke i bebe podjednako imaju priliku povezivanja kroz bliski kontakt i vreme koje provedu zajedno dojenjem.

Nažalost, dojenje može da bude problem za mnoge žene, koje vrlo lako odustaju od ovog prirodnog procesa. Medicinske studije poput ovih mogle bi dobro da motivišu majke da se po svaku cenu pridržavaju dojenja i tako pronađu način da zaštite svoje zdravlje kao i zdravlje svoje bebe.