TRADICIJA STARA SKORO TRI MILENIJUMA

Nova studija nemačkih arheologa pokazuje da su drevni Kelti, odnosno svi slojevi nekadašnjeg keltskog društva uživali u vinu, koje je kasnije postalo privilegija vladajućih klasa.

 

Drevni Kelti koji su živeli na tlu današnje Nemačke pre 2.700 godina uživali su u vinu davno pre rimskih osvajanja tih prostora, navodi se u novoj, veoma zanimljivoj studiji koju je grupa arheologa i drugih stručnjaka, pretežno iz Nemačke, objavila u reviji PLOS One.

drevni kelti

Istraživači su analizirali, prenosi Dekanter, 133 posuda za piće, od malih pehara do velikih krčaga, kako bi stekli jasniju sliku o brdskom utvrđenju Hojneburg, keltskom gradiću koji se nalazio na prostoru današnje regije Baden-Virtemberg. U 24 posude otkriveni su tragovi vinske kiseline, koja za arheologe predstavlja nepobitan trag kulture ispijanja vina.

– Vino koje se konzumiralo u Hojneburgu verovatno je bilo uvezeno sa Mediterana – zaključili su istraživači, koji u celoj oblasti nisu našli nijedan arheološki dokaz o uzgoju vinove loze na tom području.

Za razliku od studija sa sličnog lokaliteta u Burgundiji, ovaj rad tvrdi da su u keltskoj kulturi uživali svi slojevi društva – i bogati i siromašni. Tragovi vina pronađeni su i u lokalno napravljenim, jednostavnim peharima, i u onim kvalitetnijim i vrednijim. Ovo je navelo istraživale da pretpostave da se vino kod Kelta u ovoj regiji, a možda i drugde, konzumiralo svakodnevno, i da je ono definisalo identitet zajednice.

– Moguće je da su radnici motivisani za rad pomoću moba koje su uključivale gozbe i ispijanje vina – naveli su istraživači.

Autori studije su naveli da se u kasnijim keltskim zajednicama status vina znatno promenio, i ono je postalo statusni simbol bogatih i moćnih. Ovo, kažu istraživači, objašnjava činjenicu da je grčki pisac Posejdonije, nekoliko vekova nakon epohe u kojoj su se u Hojneburgu vinu odavali svi slojevi društva, napisao da „Kelti iz najviših slojeva piju vino, dok niži slojevi piju pivo“.

Izvor: Vinoifino.rs