JEDNOSTAVNI PRINCIPI

Ne postoji neka specijalna ishrana kraljice Elizabete II ili neki njen plan za mršavljenje koji su joj osmislili nutricionisti. Stvar je u određenim životnim navikama.

 

Iako je pre dve godine, nakon što je na odmoru na Majorci završio u bolnici s upalom pluća i zamalo umro, govorio da ga boli briga za savete lekara, Džeremi Klarkson, zvezda automobilističkih emisija “Top Gear” i “Grand Tour”, a sada i nove serije u kojoj se bavi poljoprivredom i promoviše obnovu engleskog sela “I bought a farm” (Kupio sam farmu), očito je promenio mišljenje.

ishrana kraljice elizabete

Strast prema vinima i cigaretama zamenio je, čini se, novim, zdravim navikama. Već se u avgustu po britanskim medijima vrtela priča o “novom Clarksonu”, a kada se u oktobru pojavio na jednom društvenom događaju u Londonu, izazvao je pravi pozitivan šok. Ne samo da je 13 kilograma lakši nego i izgleda zdravo, čak i podmlađeno. Tajna Klarksonovog preobražaja ne leži u nekoj trenutno popularnoj dijeti ili programu, već je njegovo nadahnuće 93-godišnja britanska kraljica Elizabeta II.

Naravno, ne postoji “dijeta kraljice Elizabete II” ili neki plan za mršavljenje koji su za nju osmislili nutricionisti. Nikad joj to nije ni trebalo. Vitalna vladarka sa najdužim stažom na prestolu ima životne navike koje su joj pomogle da i u desetoj deceniji života funkcioniše savršeno, fizički i mentalno. Osnova tog nepisanog plana za dug i zdrav život su umerenost, samokontrola i jednostavan zdrav razum.

Pre nekoliko godina bivši upravnik Deren Mek Grejdi za Telegraf je izjavio kako kraljica nije ljubiteljka hrane. „Ona jede da bi živela, a ne živi da bi jela. Princ Filip, za razliku od nje, obožava hranu i mogao bi o njoj pričati celi dan. Recimo, jako voli roštilj“, rekao je Mek Grejdi. Dodao je i da je kraljica vrlo oprezna s novim jelima i da svaki novi recept temeljno prouči pre nego što da zeleno svetlo za njegovu pripremu u svojoj kuhinji.

Zna šta voli, šta je dobro za nju i toga se drži. Mnogima, posebno onima koji su iskusni sa dijetama, dovoljno je da bace pogled na jelovnike i prehrambene navike Elizabete II da shvate kako se zapravo radi o poprilično restriktivnim okvirima, ali i pravilima koja će svaki dijetetičar ili svaki lekar pozdraviti – od toga da jede više manjih obroka dnevno, jede uvek u isto vreme, uživa u niskokaloričnim namirnicama bogatim vrednim sastojcima poput ribe, povrća i voća.

Što se fizičke aktivnosti tiče, tačno je da kraljica ne džogira po parkovima Vindzora. Ona je ipak fizički aktivna, znatno više nego mnogi puno mlađi ljudi. Voli jahanje, a koristi i svaku priliku za kilometarske šetnje sa svojim psima bez obzira na kojem od svojih poseda provodi vreme. Bitno je kretati se, kažu stručnjaci, i bitna je konstanta.

Čaj i keks pre doručka

Kraljica svaki dan počinje šoljicom sveže pripremljenog čaja Earl Grey (poznati crni čaj aromatizovan uljem bergamota) s nekoliko komada keksa. Kraljica u svoj čaj nikad ne dodaje šećer ni mleko.

Žitne pahujice, voće i tost za doručak

Tipičan doručak britanske kraljice sastoji se od žitnih pahuljica i sezonskog voća. Druga, mnogo ređa varijanta doručka je tost s marmeladom. Ponekad (uglavnom u vreme oko Božića) kraljica se počasti doručkom od pečenih jaja s dodatkom dimljenog lososa i malo tartufa.

Ručak bez skroba

Kraljica ruča uvek u isto vreme, u 13 sati. Na tanjiru ima mnogo proteina, malo ugljenih hidrata. Često jede ribu ili jednostavno pripremljenu piletinu, recimo s grila uz veliku činiju salate. Izbegava tjesteninu, pirinač i krompir, tj. namirnice bogate skrobom. Iako je zdrav, s britanskog dvora je gotovo proteran beli luk. Razlog je jednostavan: niko ne želi da se članovi vladarske porodice osećaju na ovu namirnicu. Kuvari takođe moraju biti jako pažljivi s lukom u jelima.

Užina uz čaj, kolače i sendviče

Za poslepodnevni obrok, užinu ili čaj u 17 sati, u kraljevskoj kuhinji se najčešće pripremaju biskviti, i to kolač s medom i šlagom ili čokoladni biskvit. Čokoladu, kažu ljudi koji rade u njenom domaćinstvu, kraljica obožava, a preferira tamnu čokoladu sa što većim udelom kakaa. S tim bi se složili i stručnjaci, jer je tamna čokolada bogat izvor brojnih korisnih materija, superhrana koja pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Za ovaj obrok pripremaju se svakako i sendviči: s krastavcima, dimljenim lososom, jajima i majonezom ili šunkom i senfom. Hleb ne sme da ima koricu, a sendviči su trouglastog oblika, jer kraljica ne voli kvadratne. Voli i hleb sa maslacem.

„Well done steak“ za večeru

Za svoje večernje obroke, kraljica opet uglavnom bira lagana jela, poput ribe sa grila, povrća i salata. Voli i tradicionalno englesko nedeljno pečenje, a na meniju se ponekad nađu i jagnjetina, ovčetina i tetreb. Meso mora biti uvek dobro pečeno. Omiljeno joj je jelo odrezak s umakom od gljiva, pavlake i viskija. Drage su joj, kao i svima, domaće namirnice, povrće iz njenih vrtova, voće poput belih bresaka i jagoda koje uzgajaju u Vindzoru, kao i govedina, teletina i riba s njenih poseda. Kada je reč o voću, jede se samo ono što je u sezoni (opet nešto što bi pozdravili svi prehrambeni stručnjaci). Deren Mek Grejdi je jednom rekao: “Poslužite joj jagode svakog dana tokom leta i neće reći ni reči. Ali, pokušajte to da uradite u januaru, pa će vam poručiti da se nikad više ne usudite da joj pošeljete genetski modifikovano voće“.

Čašica, ali umereno

Kraljica retko pije alkohol, a u tim prilikama najčešće se radi o koktelu od džina i Dubonneta (aromatizirani aperitiv od crnog vina) s mnogo leda i kriškom limuna (za ručak) ili o čaši desertnog vina (za večeru). Ponekad, nakon večere, kraljica voli da popije i čašu šampanjca. Pre nekoliko godina pojavili su se napisi kako kraljica svaki dan popije četiri čaše alkoholnih pića. Deren Mek Grejdi kaže da to nije istina, jer bi se posledice toga sigurno videle na gospođi u ozbiljnim godinama. „Dan joj ne počinje velikom čašom džina i tonika“, rekao je Mek Grejdi.

Izvor: Vijesti.me   ishrana kraljice elizabete   ishrana kraljice elizabete