LIČNA KONSTITUCIJA

Šta je konstitucionalni lek u homeopatiji i kako se odredjuje. Zašto je konstitucija u homeopatiji toliko bitna, šta ona određuje?

Svako je na svoj način istkan na fizičkom, emotivnom i mentalnom planu, stoga svako ima svoj homeopatski konstitucionalni lek. Zato je nečija osobna konstitucija u homeopatiji veoma bitna za davanje pravog leka.

U jednom razgovoru supruga i ja se uzajamno „vređamo“ – kaže mi da što sam stariji sve više ličim na svog oca a ja njoj da je kako sazreva sve više nalik na njenu majku. To je očigledna stvar, da mi često nasleđujemo više ili manje očiglednu konstituciju naših roditelja ili predaka.

Kako se objašnjava konstitucija u homeopatiji?

Ali manje očigledna je naša unutrašnja konstitucija u homeopatskom smislu, plus naše sveukupno mentalno emotivno i fizičko tkanje.

Time se bavi homeopatija – pokušava da prepozna sveopštu konstituciju neke osobe. Kad znaš konstituciju u homeopatiji neke osobe, znaš i za nju odgovarajući lek – homeopatski konstitucionalni lek.

HOMEOPATSKI SIMPTOMI – PRIMER JEDNOG JEZIKA

Došao kod mene jedan od mojih kumova nekim povodom. Ćaskamo mi o svemu i on se žali na neke zdravstvene tegobe, ekceme i slično. Odmah ga regrutujem za moj obrazovni pool zamorčića na kojima se učim homeopatiji in vivo.

Njegova konstitucija, problemi itd vuku na Sulphur (lek Sumpor). Nisam siguran da je to njegov homeopatski konstitucionalni lek ali homeopatski sumpor se i onako često daje kao uvodni lek za čišćenje vitalne sile i razjašnjenje simptoma, tako da i nisam sa njim hteo da nešto dublje ulazim u priču, nego da mu dam kuglicu sumpora, pa da posle „uzimam slučaj“.

Lakoća sa kojom šarlatani i nadri homeopate mog nivoa rade je sjajna. Bez obaveze, bez odgovornosti, sa kockarskom strašću kao u kladionici, tipujem na neki lek i nadam se najboljoj kvoti i dobitku. A takvih ‘new age’ homepata imate na svakom koraku.

Elem, moj kum, naivna žrtva naizgled dobre volje njegovog kuma homeo šarlatana (mene) disciplinovano otvori usta da mu dam homeopatsku kuglicu Sumpora.

Ali!!! … homeopatija je nauka i umetnost uočavanja detalja!

Tik pre nego što mu stavih kuglicu u otvorena usta ugledah njegov jezik. Kakav jezik!

Rascepljen po sredini, ne na vrhu kao kod zmije, nego po sredini, jasno rascepljen, nekih pola milimetra dubine. To je izrazita i jedna od ključnih crta njegove konstitucije!

Golden Sweden Bitter eliksir dugovečnosti 250 ml

Ne vidja se rascepljen jezik svakodnevno – to je znak da se potraže homeopatski lekovi koji u svom opisu imaju takav simptom zabeležen.

Jer, usled poremećaja naše vitalne sile najslabije karike u lancu naše konstitucije pucaju, deformišu se. Usled x, y faktora koji negativno utiču na nas dolazi do degeneracije našeg prvobitnog stanja i zdravlja.

Možemo uslovno reći da se proces od zdravog do bolesnog stanja odigrava po nekom obrascu, po nekoj formuli, putanji, koja je identična formuli koju ima neki homeopatski lek.

ŠTA JE KONSTITUCIONALNI LEK

Kada tačno prepoznano formulu bolesti, možemo da nadjemo lek koji u potpunosti opisuje tu bolest i leči je suprotnim putem. Kada prepoznamo konstituciju neke osobe i manifestacije njene vitalne sile onda imamo idealan homeopatski lek za nju.

To je homeopatski konstitucionalni lek – zlatni gral i kamen mudrosti svakog homeopate.

Kad tačno odrediš konstitucionalni lek pacijentu, i ako pacijent nema mijazam ili neke trajne devijacije, ako ne vodi loš stil života i ako nema bolest lekova, možeš sa konstitucionalnim lekom da ga čudesno oporaviš od većine njegovih tegoba.

Doduše, ne uvek, ne svakoga i ne u potpunosti, jer postoje neka ograničenja.

Propaganda ‘new age’ homeopata je da konstitucionalni lek leči sve tvoje bolesti, što nije tačno i nema dokaza da je Dr Samuel Haneman osnivač homeopatije tako nešto tvrdio.

Ali, konstitucionalni lek je suština homeopatije i uspešnog lečenja i podizanja vitalne sile. I nije lako odrediti ga, mora homeopata da bude vrlo iskusan, pedantan i načitan da bi pronašao nečiju konstituciju.

S druge strane, kad čitate o svojstvima homeopatskih lekova vi ujedno čitate i o svojstvima ljudi i njihovoj konstituciji, sagledavate koliko je sve to raznovrsno i kompleksno, kako je svako nasadjen na svoj način. Stoga danas postoje homeopate koje tvrde da nije bitan konstitucioni lek u homeopatiji nego konstitucionalna stanja osobe koja se menjaju kroz vreme.

Na primer, neko može konstituciono biti nalik na homeopatski lek Fosfor ali usled radnog okruženja na poslu, stresa i pritiska, pod uticajem tog stila života njegovo opšte stanje može da ode u stanje koje opisuje homeopatski lek Nux Vomica.

U takvim stanjima, njemu pomaže prvo Nux Vomica (drvo Strihinin), a tek posle može da se da konstitucionalni lek Fosfor.

Postoje i new age homeopate koje tvrde da se konstitucija jedne osobe menja tokom vremana i usled uslova pod kojima se živi. Na primer, neko ko je rodjen sa karakteristikama koje ima homeopatski lek Sepia (Sipa), može da usled nesreća ili nekih drugih faktora udje u depresiju i da mu se stanje toliko pogorša da dodje do ivice samoubistva, što je karakteristika homeopatskog leka Aurum (Zlato), koji inače i leči samoubilačke tendencije.

KADA KONSTITUCIONALNI LEK NE DELUJE

Sam Dr Samuel Haneman je imao striktan pristup lečenju bolesti – on nije pominjao konstitucionalni lek.

On je tvrdio da kod akutnih stanja i bolesti trebaju samo da se gledaju simptomi i samo simptomi koji se pojavljuju na telu osobe i na osnovu preciznog uočavanja tih karakterističnih simptoma, kao što je rascepljen jezik, bol ne levoj strani, podrhtavanje ruku, modre fleke, promene na koži, itd, – na osnovu simptoma se bira lek koji najpribližnije odgovara sveukupnom opisu tegoba i takav homeopatski lek se daje.

Kad se bavite homeopatijom posle nekog vremena to lako prepoznajete u stvarnosti, te crte i simptome konstitucije – on od školjki dobije proliv, ona je osetljiva na dodir i bol, on ne može da ide u toalet na javnom mestu, ona voli slabo kuvana jaja, njemu su migrene s čela, njoj otpozadi, neko se upiški u gaće usled trene od javnog nastupa, neko jede samo masno, neko mnogo voli da čita, neko ne sme perje kokoške da dodirne, neko stalno ima upale srednjeg uha sa belim slinama u nosu ili pak ima hronični sinusitis bez slina, itd.

Sve su to simptomi koji odgovaraju nekim konstitucijama ljudi, odnosno nalaze se u opisu homeopatskih lekova, ali kod mnogih lekova se simptomi preklapaju, ali uz pažljivu analizu svih ostalih simptoma, od 20 lekova koji odgovaraju rascepljenom jeziku, izdvojiće se dva tri leka, ili samo jedan, onaj pravi idealni konstitucionalni lek koji baš odgovara mom kumu, to jest našem hrabrom pacijentu.

Naravno, nisu svi simptomi bitni, posao homeopate je da razluči bitno od nebitnog, ali rascepljen jezik je baš karakterističan simptom.

BioImunitet kapi za imunitet

Medjutim, imamo situacije kada konstitucioni lek ne deluje onako kako new age homeopate zamišljaju, a tvrde da će te konstitucionalni lek izlečiti od svih bolesti. Pa neće. A neće iz sledećih razloga koje je osnivače homeopatije jasno objasnio – hronične bolesti i mijazmi.

Kada neko ima hroničnu bolest usled posedovanja mijazama koji su se ukorenili u njegovoj konstituciji, on prvo mora da izleči mijazam nekim antipsoričnim lekom.

Daću primer – osobi je konstitucionalni lek Beladona i pati od migrena. Ima hroničnu bolest izazvanu psorom. Homeopatski lek Beladona može samo malo da pomogne ali iako je to homeopatski konstitucionalni lek ne može da je izleči.

Tu osobu prvo leči neki antipsorični lek, na primer Calcarea. Pominjem Calcarea Carboniku jer je ona pandan Beladoni za hronične bolesti, ali pravi homeopata će homeopatski lek osobi dati na osnovu simptoma koje osoba ima, pa to ne mora biti Calcarea, može biti bilo koji drugi antipsorik koji odgovara situaciji.

Uz sve to, hronična bolest se obično leči godinama i sa nekoliko različitih homeopatskih lekova koii slede jedan iza drugoga.

Takodje, konstitucionalni lek ne deluje kod specifičnih jakih akutnih stanja – osoba koja je homeopatski lek Nut Mar (Morska so) usled jakog stresa upadne u anksioznost. Njoj će pre pomoći homeopatski lek Ignatia (Otrovni orah) da je opusti i rastereti, nego što će sa Nat Mur-om išta brzo postići.

I na kraju, ono što je i Haneman spominjao je da kada neka osoba živi loše i ne želi da stil života promeni (nemorak, kockanje, loša ishrana, navike) tu mu nikakav homeopatski lek ne može pomoći.

Kao što homeopatski konstitucionalni lek ne može pomoći ni osobama koje imaju trajnu deformaciju vitalne sile i dobijenu bolest lekova – degeneracija vitalne sile i stvaranje bolesti koje izaziva duga upotreba lekova.

Homeopatski konstitucionalni lek, pod uslovom da smo sigurni da ga znamo za neku osobu, jako je važan za budjenje vitalne sile i njeno jačanje, ali nije lek za sve.

Zlatko Šćepanović