FILMSKI EVERGRINI

Teško je odrediti koja je muzika srpske i jugoslovenske kinematografije najlepša, ali su jednostavno neke pesme iz domaćih filmova obeležile prošle generacije.

 

Pokretne slike i muzika, još od pojave zvučnog filma neraskidivo se vežu u jednu celinu. Ponekad muzika uspeva da objasni izraz na glumčevom licu, da uspori ili ubrza tok radnje, da dodeli dramskim situacijama tragično, komično ili bilo kakvo drugo usmerenje.

pesme iz domaćih filmova

Nekada samo po muzici koja otvara prve scene filma možete zaključiti da će film biti odličan. Toliku veliku ulogu ima da je u savremenoj kinematografiji postala podžanr za sebe.

„LJUBAV I MODA“ (1960) – „Devojko mala“, Đuza Stojiljković

Prvi jugoslovenski soundtrack u izvođenju Đuze Stojiljkovića komponovali su Darko Kraljić i Bojan Adamič, slovenački kompozitor i pionir filmske muzike u SFRJ.

Jugoton 1961. objavljuje EP s pesmama iz filma, komponovanim za film, što je prvi objavljeni pop soundtrack u tadašnjoj državi, a film Ljubomira Radičevića. Film je dobio dozvolu za prikazivanje kada su ga pogledali Jovanka i Josip Broz i rekli da je odličan.

„NACIONALNA KLASA“ (1979) – „Floyd“, Dado Topić

Najpopularniji soundtrack najvećeg i najplodnijeg srpskog autora filmske muzike Zorana Simjanovića je onaj za koji zna bukvalno svako ko je ikada pogledao ijedan domaći film, a i film uopšte.

Naslovnu numeru „Floyd“ u izvođenju Dade Topića prate drugi izvođači tada popularnog disko popa, Slađana Milošević i Oliver Mandić, kao i eksperimentalna grupa braće Vranešević.

Soundtrack „Nacionalne klase“ ne odslikava samo bezbrižno vreme socijalističkog Beograda sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, i tadašnju trendovsku muziku, već i karakter glavnog junaka.

„CRNI BOMBARDER“ (1992) – „Svečane bele košulje“, Anica Dobra

Teško je navesti samo jednu pesmu iz ovog kultnog filma. „Svečane bele košulje“, „Hodam sad kao zombi“ , „Majau, mjau“ , „Seks, droga, nasilje i strah”, tema filma „Crne rupe“ … „Svečane bele košulje“ potpisuju Električni orgazam, Vlada Divljan i Anica Dobra, koja je i otpevala većinu stvari, kako priliči njenom liku.

„ŠEĆERNA VODICA“ (1983) – „Iznenadi me“, Xenia

Kultni film Svetislava Bate Prelića čije glavne uloge tumače Sonja Savić, Svetislav Goncić, Milena Dravić i mnogi drugi. Šarmantna priča o iskompleksiranoj devojci, koju tumači Sonja Savić, donela joj je pulsku Zlatnu arenu. A pesma koja prati film uvek dobro zvuči i peva je Ksenija.

„POSLEDNJI KRUG U MONCI“ (1989) – „Odlazim, a volim te“, Oliver Mandić

Film Aleksandra Boškovića, a pesmu iz pomenutog filma smatraju jednom od najlepših balada. Oliver potpisuje muziku za film.

Priča o autsajderu koji je sedam godina proveo u zatvoru zbog pljačke. Večiti pobunjenik, nezadovoljan sistemom i ljudima koji ga okružuju, želi da uspostavi put sopstvene pravde. Kao član beogradske mafije, posle još jedne neuspešne pljačke, zbog izdaje, ponovo je u zatvoru.

„OTPISANI“ ( 1974) – „Tema“, Milivoje Mića Marković

„Sam proces stvaranja muzike za ‘Otpisane’ bio je dugačak i težak. Mučio sam se. Postoje kompozicije koje napišete očas posla, za jedno popodne. Prvo sam napravio ‘ostinato bass’. To je ritmička fraza na koju sam kasnije sve nadogradio. Muziku sam snimao u Košutnjaku. Pukli biste od smeha da ste videli na čemu smo snimali. Bez miksete i kanala, radilo se uz pomoć štapa i kanapa. Uspeli smo da napravimo odličan snimak zahvaljujući sjajnom ton-majstoru Aci Radijičiću. Dok je bio u montaži sa saradnicima, Aca Đorđević je čuo deo muzike iz studija. Odmah su se svi sjatili, od Ace do sekretarica. Nisam znao da li im se dopada, da li sam ispunio zadatak. ‘To je to’, rekao je Aca i time razrešio moju nedoumicu'“, rekao je Marković Borisu Jakiću.

„CRNA MARIJA“ (1986) – „Mesec je sam plovio“, Snežana Jandrlić

Crna Marija je u pravom smislu rokerski film. Priča se odnosi na šezdesete godine i sudbinu jednog rok sastava. Uloge tumače Sonja Savić, Milan Mladenović, Milan Gutović… Film je režirao Milan Živković. Glas pozajmila: Snežana Jandrlić, pevačica nekadašnje grupe „Suncokreti“.

Izvor: B92.net