MALI RAJ JONSKOG ARHIPELAGA

Lefkada je svetu poznata kao mali raj u Jonskom arhipelagu, smešten između Krfa i Kefalonije. Turistima koji je posete pruža odmor u pravom smislu te reči, ali i niz prirodnih lepota u kojima se ovde može uživati.

 

Nadaleko je poznata po svojim belim peščanim plažama i tirkiznoj boji čistog mora, a posebno se dopada onima koji na svom letovanju žele prvestveno da se odmore, u prijatnom i retko lepom okruženju.

Skrivena plaža na Lefkadi sa tirkiznim morem

Letovanje na Lefkadi je jedan od najlepših vidova odmora koji sebi možete priuštiti, a uz nekoliko naših saveta, možete iskoristiti boravak na ostrvu na najbolji mogući način. Počećemo od osnovnih informacija o samom ostrvu. 

Lefkada letovanje po svačijoj meri

Ostrvo Lefkada ima površinu od oko 300 kilometara kvadratnih, a od kontinentalnog dela Grčke je dele samo prevlaka i pokretni most, pa spada u jedno od retkih ostrva do kojih je moguće doći kopnenim putem. 

Lefkada je dobila ime od grčke reči leukos što znači beo, a odnosi se na bele stene po kojima je ostrvo prepoznatljivo. Stene nadgledaju ukupno ostrvske plaže 62 plaže, koje se prostiru na 117 kilometara obale. Kao i prethodnih godina, Lefkada će 2020. biti tražena prvenstveno zbog prelepe prirode i svih ovih plaža koje zaista izazivaju divljenje. 

Plaže koje su proslavile Lefkadu

Razlog zbog kojih se turisti mahom odlučuju za Lefkadu su prelepe plaže. Jedna od najpoznatijih je Egremni plaža, koju možete videti i sa visokih stena – gde nastaju najlepše fotografije sa Lefkade. Ono što je specifično kod ove plaže je to da joj se ne može prići sa kopna, već se do nje dolazi isključivo brodom. 

Zbog toga je turisti posećuju uglavnom u formi izleta. Iako teško dostupna i divlja, plaža Egremni je jedna od najlepših na ostrvu, pa ukoliko budete imali priliku da je posetite, ne propustite tu mogućnost. 

Plaža koja definitivno zaslužuje posetu je i Agiofili, smeštena na jugu ostrva i po mišljenju većine turista – najlepša na čitavoj Lefkadi. Ova plaža je prekrivena belim kamenčićima, a zapljuskuje je kristalno čisto more koje najlepšu boju ima upravo oko ostrva Lefkada. 

Plaža je pristupačna i kopnenim putem, a na njoj možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Preporučljivo je da hranu i piće ponesete sami, jer na samoj plaži ne postoje ugostiteljski objekti. Još jedna plaža vredna pažnje je Milos, smeštena pored Agios Nikitasa. 

Ima prelepu, prepoznatljivu boja mora, ali bez ikakvih sadržaja. Lako je zaključiti da Lefkada ne nudi klasične komercijalne sadržaje, mnogo buke, kafića i barova, ali prirodne lepote koje ćete tamo videti učiniće da zaboravite na urban provod. 

Taverna na Lefkadi

Atrakcije na Lefkadi – šta još treba da obiđete

Osim lepih plaža, Lefkada ima i druge atrakcije koje bi trebalo da obiđete. Jedna od njih je manastir Faneromeni, smešten na 4 kilometra udaljenosti od glavnog grada ostrva Lefkas. Zovu ga “botanički raj na Lefkadi”, a u okviru kompleksa se nalazi i mali zoološki vrt i fenomenalan pogled na plažu Agios Ioannis sa visine. 

Vrlo posećena atrakcija na Lefkadi je i Vodopad Dimosari, smešten na 3,5 km od Nidrija. Do vodopada vode putevi kroz maslinjake, drveća limuna i platana. Prelep vidikovac ćete naći u Rachi ili Oasis taverni, a jedno od najlepše uređenih mesta je Sivota – mestašce prepuno zelenila i cveća. 

Lefkas – glavni grad Lefkade

Ono što zasigurno ne bi trebalo da zaobiđete je Lefkas, mala “prestonica” ostrva, a po mišljenju mnogih i njegov najlepši grad. Lefkas je građen kao gradić sa centralnim trgom i nekoliko poprečnih uličica koje ga okružuju. Naziv centralnog trga je Agios Spirodonas, a u gradu možete videti i zanimljive crkvice iz 17. i 18. veka. 

U njemu živi oko 8.000 stanovnika, a u gradu možete pronaći brojne smeštajne objekte, hotele, vile i apartmane. U gradu čak postoji i nekoliko škola, banaka i pošti, pa je se stiče utisak da je ovo vrlo lepo malo mestašce izuzetno pogodno za miran život. 

Turisti najviše vole marinu duž koje se proteže šetalište, a njim dominiraju taverne, kafići i razni ugostiteljski objekti u kojima ćete biti ljubazno dočekani. 

Gde odsesti na Lefkadi?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga zašto posećujete ovo ostrvo. Kako je najčešći motiv za putovanje na Lefkafu upravo odmor na plažama i uživanje u razgledanju ostrva, preporučujemo da se smestite u mestu Agios Nikitas. 

Ovo mesto ima izuzetno povoljan položaj za obilazak najlepših plaža na Lefkadi, a po svom sadržaju je vrlo udobno za porodice sa decom. Udaljeno je svega 12 km od glavnog grada, pa ukoliko imate kola vrlo lako možete otići do Lefkasa za sve što vam je potrebno, iako i sam Agios Nikitos ima manje supermarkete. 

Lefkadu zovu i Ostrvom boja zbog prelepih nijansi mora, stena i peska koje se prelivaju u prelepim vidikovcima, zbog čega je ovo jedno od najlepših grčkih ostrva za koje vlada najveće interesovanje. Ukoliko posetite Lefkadu, dobićete odmor u pravom smislu te reči, uz mogućnost da vidite prelepu prirodu ostrva i uživate u toplom i čistom moru – što je naročito važno kada su letovanja u pitanju.