SLATKA TOP LISTA

Između ostalih, med od skandinavskog vresa ili jemenski med od Hristovog trna su najbolji medovi na planeti, jer su retki i teško se sakupljaju, zbog čega su prilično skupi.

 

Med postoji duže od zabeležene istorije. Pominje se u sumerskim i vavilonskim spisima, hititskom kodeksu i svetim knjigama iz Indije i Egipta. Mnogo pre toga, na pećinskim slikama u Španiji, koje datiraju 7.000 godina pre nove ere, prikazani su motivi pčelarenja.

najbolji medovi

Drevne Maje koristile su med, a Persijanci su njime sladili hranu dok šećer nije donesen sa polinezijskih ostrva.

Praistorijske pčele postojale su pre više od 14 miliona godina, pa se pretpostavlja da je med poznat još od tih vremena. Neki medovi su bolji, pa bi bilo šteta koristiti ih u kulinarstvu, dok drugi, prosečnog kvaliteta, u velikoj meri mogu da poprave ukus poslastica. Dobro je zameniti šećer medom gde god je moguće, ovaj proizvod pčela nezamenljiv je tokom gripa i prehlade, lekovit je kod mnogih stanja i oboljenja, a leči i ojed u pelenama.

Zvanično, „najbolji med na svetu“ je ukrajinski med od belog bagrema, a na našem spisku našli su se retki, skupi, egzotični medovi iz pet različitih krajeva sveta. Njih bi trebalo da probate ukoliko budete u prilici.

Med od timijana sa grčke planine Himetus

Već 3.000 godina na planini Himetus, jugoistočno od Atine, pravi se med takvog „kalibra“ da je i cinik Ciceron insistirao na njegovoj vrednosti govoreći da mora da je i Platon odrastao na njenim padinama.

Interesantno je da je to monofloralni med, koji autohtone grčke cekropijske pčele prave od nektara koji sakupljaju sa specifične vrste divljeg timijana koji raste na tom području. Savršeno tečni med sa tamnim mrljama i aromom divljeg timijana ne bi trebalo trošiti na kulinarske čarolije, osim ako ga ne prelijete preko grčke baklave, slatkog hleba – curekija ili gustog grčkog jogurta.

Med od skandinavskog vresa

Mnoga deca odrasla su na pričama o škotskim i skandinavskim herojima koji su bili snažni i nepobedivi, jer su se hranili medom. Med od vresa „manića“ sa intenzivnom aromom i ukusom za hrabre, svetli med od vresa sa ukrštenim listovima za devojke i med od zvonastog vresa, koji nikada nije previše sladak za neustrašive.

Mada je prilično gust i voskast, ovaj med se topi u ustima i nikada se ne lepi za nepce. Teško ga je pronaći bilo gde u svetu, osim u lokalnim prodavnicama.

Jemenski med od drace

Najskuplji med na svetu sakuplja se dva puta godišnje na Hadramot planinama u Jemenu i Saudijskoj Arabiji. Veruje se da ima specifična medicinska svojstva, a upotrebljava se već više od 7.000 godina.

Ovaj med prave pčele sakupljajući nektar sa medonosnih cvetića drace ili Hristovog trna, drvenaste grmovite biljke koja se smatra svetom i u muslimanskom svetu.

Med se sakuplja izričito tokom 40-dnevnog perioda, izuzetno je sladak, ali je opravdano i skup.

Med novozelandske bukve

Endemske vrste bukve, crna (Nothofagus solandri) i crvena (N. fusca), koje rastu na Novom Zelandu, stvaraju medljiku kojom se hrane lokalne pčele. One proizvode specifičan med – taman, sa dubokim ukusom slada i bogat mineralima, koji se teško kristališe.

Slatki sokovi koje na lice lista ili koru novozelandske bukve izbacuju biljne vaši iz roda Ultracoelostoma assimile i U. Brittini poznati su pod imenom medljika, mana ili medena rosa.

Manuka med

Ovaj med ime je dobio po malom čupavom grmu sa sitnim listovima i roze ili belim cvetićima, koje raste na Novom Zelandu.

Med je gust, tamnozlatan i ima bogat, izdašan ukus, sa „daškom“ eukaliptusa.

Manuka žbunove Maori su vekovima koristili za lečenje. Manuka med je izuzetno dobar kod stomačnih problema i opekotina. Obloge za rane od meda manuka 2004. godine dobile su i licencu Britanske zdravstvene službe za korišćenje u državnim bolnicama.

Izvor: Magicnobilje.com    najbolji medovi