SKROMNI HEROJ

Državna penzija vojvode Stepe Stepanovića iznosila je 3.000 tadašnjih dinara što je njemu kao srpskom vojvodi i istaknutom ratniku pripadalo. Međutim, on je mislio da mu tolika suma ne priliči.

 

Dve godine posle veličanstvenog proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata, vojvoda Stepa Stepanović otišao je u zasluženu penziju.

penzija vojvode stepe

Po penzionisanju je živeo u kući svog tasta Veselina Milanovića u Čačku odbivši mnoge poklone i privilegije. Živeo je i radio pod parolom „otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa“.

Tadašnje novine zabeležile su priču o vojvodinoj prvoj penziji koja dodatno oslikava njegov karakter. Naime, on svoju prvu penziju nije ni primio.

Vojvoda je poštara, koji je došao da mu uruči penziju, poslao nazad sa naredbom da se penzija smanji jer je prevelika.

Njemu je, kao srpskom vojvodi i istaknutom ratniku u svim dotadašnjim ratovima, pripala državna penzija u vrednosti od 3.000 tadašnjih dinara.

– Mangupi! Mangupi! Hoće da upropaste državu! Vraćaj pare, momče! Neka bar prepolove, šta bi sa tolikim parama – zabeleženo je da je rekao Stepa Stepanović i poslao nazad zbunjenog poštara.

U to vreme tri hiljade dinara je bila velika suma, za hiljadu dinara moglo je da se kupi par najboljih volova, a za jedan dinar – 7 jaja.

Vojvoda je penziju primio tek kada su je prepolovili, jer je smatrao da mu suma od 3.000 dinara ne priliči.

FB strana Istorija Srba