MUZIČKA SILA IZ BRAZILA

Beli zvonar je ptica koja ima ubedljivo najjači glas, tako da zvuk bušilice ili automobilske sirene pored nje izgleda kao prijatna muzika.

 

Zov na parenje brazilske bele ptice Procnias albus sada je i zvanično najglasnija zabeležena ptičja pesma. Sa prosekom na vrhuncu od 125,4 decibela, beli zvonar nadmašuje rok koncerte i motorne testere i daleko je od nivoa bezbednog po ljudske uši (85 db).

beli zvonar

Njihovo glasno pevanje tokom udvaranja je trik koji koristi ova vrsta, a najglasnija varijanta poziva ove ptice je kad su mužjak i ženka zajedno.

– Voleli bi da znamo zašto ženke svojevoljno ostaju blizu mužjaka koji peva tako glasno. Možda pokušavaju da odmere mužjaka iz blizine, iako po riziku da oštete svoj slušni sistem – rekao je biolog Džef Podos sa Univerziteta Masačusets.

Vrišteća piha (Lipaugus vociferans) može zadiviti ženke glasom od 116 db i prethodno je zabeležena kao najglasnija vrapčarka, ali ju je bela brazilska ptica daleko nadmašila. Zanimljivo je i da su vrišteća piha i ova brazilska bela ptica pronađene u planinama severnog Brazila, gde njihovi zvukovi odjekuju u okolini dok tragaju za potencijalnim partnerom.

Naučnici su naveli da je poziv brazilske ptice sve kraći što je glasniji. Iako Procnias albus teži u proseku svega oko četvrt kilograma (manje od 300 grama), ona ima neobično debele i dobro razvijene abdominalne mišiće i rebra, što je najverovatnije ključno za njihov moćan glas.

Da bi shvatili koliko je ova ptica glasna, treba reći da tiha kancelarija ima oko 40 db, zvono na vratima obično oko 80, simfonijski koncert 110, automobilska sirena 110, a pneumatska bušilica 120 db, navodi “Sajens alert”.

Ipak, ima i glasniji stvari od brazilskog ptičjeg rekordera – sirena za vazdušnu opasnosti ima 130 db, motor aviona koji poleće 150, a zvuk pucanja balona 157 db (u veoma kratkom periodu vremena).

Izvor: Blic.rs