PUNJENI BATACI

Pileći batak spada u ukusne delove živinskog mesa, a ako se isfiluje nekim povrćem, onda takvi punjeni bataci budu još ukusniji, sočniji, bolji…

pileći bataci

Sastojci:

4 pileća bataka sa karabatacima
150 grama pilećih grudi
150 grama svežih šampinjona
100 grama prezle
peršun
1 jaje
200 mililitara belog vina
pola kašike origana
1,5 kašika mešavine začina
1 kašika senfa
1 češanj belog luka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu sa provrelom vodom dodamo 1 kašiku mešavine začina i stavimo pileće grudi da se kuvaju. Šampinjone isečemo na parčad i izmiksamo u blenderu. Beli luk i peršun sitno isečemo.

U šerpi na zagrejanom ulju pržimo isečen beli luk i izmiksane šampinjone. Posolimo, dodamo mešavinu začina, origano, isečen peršun i promešamo. Batacima odstranimo kosti. Meso zasečemo da dobijemo ravnu površinu. Posolimo, pobiberimo, premažemo senfom i savijemo na polovine da upiju začine.

Skuvane pileće grudi isečemo na parčad i izmiksamo u blenderu. Izmiksano meso dodamo u šerpu sa šampinjonima. Dodamo preostali senf, promešamo i sklonimo šerpu sa šporeta. Dodamo 1 žumance, 1 kašiku prezle i promešamo. Na prvo parče pilećeg bataka nanesemo fil, preklopimo i učvrstimo čačkalicama. Na isti način pripremimo i ostale batake.

Punjene batake pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Kada porumene sa obe strane, punjene batake poređamo u keramičku posudu za pečenje i prelijemo belim vinom. Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 210 stepeni.

Izvadimo punjene batake iz posude i odstranimo čačkalice. Punjene batake isečemo na polovine i stepenasto serviramo na tanjir uz prethodno obareno povrće (boraniju ili krompir).

Prijatno!