SIGNALIZIRA OPASNOST

Naučni tim iz Kanade razvio je specifičan senzor koji detektuje i spasava decu od sigurne smrti u automobilima, gde su ih ostavili nemarni roditelji.

 

Kanadski naučnici razvili su senzor koji detektuje kada su deca ili kućni ljubimci ostavljeni u automobilu, a potom aktivira alarm.

senzor koji detektuje

Senzor koristi radarsku tehnologiju i veštačku inteligenciju za aktiviranje alarma kad su deca ili životinje ostavljeni u vozilu, a tim koji ga je razvio tvrdi da radi sa stopostotnom preciznošću.

Senzor je veličine oko 2,5 cm, a ugrađivaće se u krov automobila ili na retrovizor. Njegovi signali će se reflektovati od ljude ili životinje u automobilu, a veštačka inteligencija će analizirati situaciju i ustanoviti da li je potrebno aktivirati alarm, barem tako tvrde naučnici s Univerziteta Vaterlu u Kanadi.

Istakli su da će senzor sprečavati zaključavanje vrata i da će aktivirati alarm koji će upozoriti vozača i ljude u blizini.

– Ovaj senzor rešava problem prisutan u celom svetu. Sistem je toliko pristupačan da bi mogao postati deo standardne opreme u svim vozilima. Za razliku od kamera, senzor ne ugrožava privatnost niti ima nekih slepih tačaka, jer radar prodire kroz sedišta i eventualno detektuje dete –  dodali su naučnici.

U SAD-u svake godine u pretoplim automobilima umre 37 dece, a ove godine su zabeležena čak 52 slučaja. To su situacije kada deca budu zaboravljena u automobilima, ali i kad su namerno ostavljena u vozilima. Nedavno je dete umrlo na Floridi nakon što je ostavljeno u porodičnom automobilu celi dan.

Senzor će se naći na tržištu krajem 2020. godine.

Većina žrtava toplotnog udara u automobilima su deca do tri godine (87 odsto), a više od polovine tog broja su deca do godinu (55 odsto).

Neke američke države imaju zakone koji dozvoljavaju civilima da provaljuju u automobile kako bi spasili decu, a zakoni su ponegde prošireni i u slučaju da se u automobilu nalaze životinje.

Izvor: Srbijadanas.com