REBRA U RERNI

Ukusno, sočno, sjajno! To bi bili epiteti ukoliko bi se u tri reči opisala rebra u rerni, specijalitet koji s puno kulinarskog ponosa možete izneti i pred ozbiljnije i zahtevnije goste.

rebra u rerni

Sastojci:

1,5 kilograma svežih svinjskih rebara
2 šargarepe
četvrtina glavice svežeg kupusa
100 grama lenti dimljene slanine
1 glavica crnog luka
100 mililitara belog vina
1,5 kašika mešavine začina
10-ak zrna crnog bibera
1 kašika crvene mlevene paprike
2-3 lovorova lista
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu, na šporetu, sipamo vodu i stavimo rebra da se kuvaju. Posolimo, dodamo zrna bibera, mešavinu začina, poklopimo šerpu i kuvamo rebra 60 minuta. Šargarepe isečemo na sitniju parčad, glavicu crnog luka i kupus sitno isečemo, a slaninu isečemo na kocke.

U šerpi na zagrejanom ulju pržimo isečen crni luk. Kada luk omekša dodamo isečenu slaninu, šargarepe i kupus. Posolimo, pobiberimo, dodamo mešavinu začina, lovorove listove, mlevenu papriku, promešamo, sipamo vino i 200 mililitara vode. Šerpu poklopimo i ostavimo sadržinu da se kuva.

Posle 30 minuta kuvanja, polovinu sadržine iz šerpe preručimo u keramičku posudu za pečenje. Na povrće stavimo skuvana rebra a zatim dodamo preostalo povrće iz šerpe. Poprskamo rebra uljem.

Posudu zatvorimo aluminijumskom folijom. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvadimo posudu iz rerne i odstranimo foliju. Izvadimo rebra i isečemo ih na parčad. Povrće iz posude serviramo na jednu stranu tanjira, a na drugu stranu serviramo rebra, posle čega poslužimo jelo.

Prijatno!