RIBLJE ĆUFTE U KISELOM SOSU

Riblje ćufte u kiselom sosu mogu se smatrati za predjelo, jer su u pravom smislu te reči uvertira u predstojeći specijalitet, mada ovi vešto spremljeni fileti oslića fantastično mogu da prođu kao glavno jelo.

riblje ćufte

Sastojci:

800 grama fileta oslića
2 jaja
3 kašike brašna
2 češnja belog luka
pola male kašike limuntusa
1 kocka za supu
1 kašika mešavine začina
2 jaja
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Provrelu vodu u šerpi na šporetu posolimo, dodamo mešavinu začina i stavimo filete da se kuvaju 15 minuta. Skuvane filete, rešetkastom kašikom, izvadimo iz šerpe i stavimo u veći sud. Vratimo šerpu na šporet i u vodu dodamo kocku za supu.

Alatkom izgnječimo češnjeve belog luka i dodamo u sud sa filetima. Zatim u sud polupamo 2 jaja i izgnječimo sastojke viljuškom. Dodamo 2 kašike brašna i promešamo. Produžimo da mešamo sastojke rukom dok se ne sjedine.

Uzimamo od smese, formiramo ćufte i pržimo u tiganju u većoj količini zagrejanog ulja. Ispržene ćufte poređamo na činiju a u tiganj dodamo 1 kašiku brašna i promešamo. Kada brašno porumeni u tiganj sipamo 2-3 kutlače supe i mešamo žicom za mućenje. Dodamo limuntus i promešamo.

U sud sa izmućenim jajima dodamo 2 kutlače sosa i promešamo. Razmekšana jaja dodamo u tiganj sa sosom i promešamo žicom za mućenje. Kada sos dobije potrebnu gustinu sklonimo tiganj sa šporeta. Polovinu sosa nanesemo u vatrostalnu posudu. Na sos poređamo ćufte. Prelijemo ćufte preostalim sosom i ostavimo da se ohlade. Pre posluženja poprskamo maslinovim uljem.

Prijatno!