OTIĆI U SERVIS ILI KUPITI NOVO

Deca dvadesetog, a ponajviše dvadeset i prvog veka, navikla su da stvari menjaju umesto da ih popravljaju.

 

Ipak, da li je do ovih prostora, ili jednostavno do navika koje smo stekli razmišljajući o tome da se stvari mogu popravljati, često se nađemo u nekom servisu.

Servisi

Bilo da je reč o servisu za mobilne telefone ili se radi o servisima za belu tehniku ili automobile, neretko smo gosti kod majstora koji se, češajući potiljak, stalno hvataju za onu rečenicu: “Ovo ne mogu da ti radim ispod …” I da, nekada baš ta cena utiče da se odlučimo za određenu uslugu. A koji su to majstori kod kojih veoma često navraćamo, pazimo u nastavku.

Servisi mobilnih telefona

Gledajući u svežiju istoriju sveta, možemo da zapazimo da su se mobilni telefoni ranije koristili mnogo duže. Savremeno, liberalno kapitalističko društvo, a pre svega konzumerizam, doveli su do toga da se telefoni danas brže kvare kako bi se brže zamenili. Zato treba znati da su se nekada servisi telefona češće pohodili nego danas. Međutim, svedoci smo da se i danas veoma često obraćamo serviserima kada nam „ode“ baterija, polomi se ekran ili se pokvari touch screen. Zbog toga je ovo možda i najčešći servis kom se obraćamo.

Šta kad udarimo auto ili dođe do elektro odnosno mehaničkog kvara?

Iako se dešava da nekada potpuno zanemarujemo mogućnost da automobil možemo da očešamo, udarimo ili ulubimo, sve nas nekada takva sudbina dočeka. Pa,  ukoliko nismo imali iskustva, dešava se da moramo kod limara, farbara ili na servis. Servisi automobila podrazumevaju različite aktivnosti, pa se o njima ne može govoriti isključivo kao o jednom servisu. Najčešće tu podrazumevamo redovan mali i veliki servis, odnoso servis koji je planiran. Ali nažalost, servis može biti i sve ono što podrazumeva neku neplaniranu popravku ili prepravku. Limarija, elektrika ili mehanika – sve je to servis.

Veš-mašina i frižider

Kada se veš-mašina „zalumfa“ do te mere da bubanj probija bubne opne, znamo da smo u problemu. To doslovce znači da smo u problemu i da bi trebalo popravljati mašinu za veš. Kada sami zasučemo rukave, ponekad u filteru nađemo sitan novac, ključeve ili orahe i eksere. Ma sve. Ali nekada, jednostavno ne umemo da popravimo mašinu pa je servis neophodan. Da se sve ovo ne bi događalo i stizalo na naplatu, možda je najpametnije tehniku pregledati na vreme. Redovni servisi su nekada mnogo bolji nego vanredni, pa stoga planirajte i budžete za kućna ulaganja. To će vam pomoći da se usresredite i da napravite dugoročniji plan.

Adrenalin servisi

Ne, ovde ne mislimo na to da bi trebalo da i sami sebe nekada servisirate, iako na to možemo skrenuti pažnju. Sistematski pregledi su uvek dobra opcija. Međutim, pod adrenalin servisima mislimo na servisiranje bicikala, rolera, skejtbordova. Svedoci smo da smo sve veći zavisnici od esktremnih sportova, a da bi oni bili bezbedni, a ne suludo opasni, treba imati dobru opremu. To je razlog zbog koga bi sva pomenuta pomagala trebalo servisirati na vreme. Servis bicikala ne košta mnogo, a nekada vam doslovce može spasiti glavu. Znamo, adrenalin je jurenje za smrtnim opasnostima, ali to ne mora da podrazumeva i zalud bacanje u zagrljaj opasnosti. Vodite računa o svojoj opremi.