ULJE DUGOVEČNOSTI

Zašto se smilje ulje često naziva uljem dugovečnosti? Njegove zdravstvene prednosti će vas oduševiti, odmah ćete hteti da ga kupite.

Smilje ulje se uglavnom dobija iz vrste Helichrysum italicum.

Poznato kao ulje dugovečnosti, besmrtnosti ili večne mladosti (kao što i upućuje njegov naziv “immortelle“ što znači besmrtnost) smilje ulje je veoma cenjeno u alternativnoj medicini, naročito za negu kože. Ali tu se ne završavaju njegove zdravstvene prednosti.

Smilje ulje i njegove neverovatne zdravstvene prednosti

Smilje (Helichrysum italicum) je evropska biljka poreklom iz Francuske, Italije i nekoliko susednih zemalja.

Ova biljka se naročito koristi za dobijanje ulja koje je veoma skupo i jedva dostupno, ali za razliku od drugih eteričnih ulja koja imaju kratak rok trajanja, ulje smilja može da se čuva dugo vremena.

Da bi se dobio 1 litar eteričnog ulja smilja, neophodno je destilovati količinu od čak 1 tone cvetova smilja, što svakako određuje visoku cenu ovog cenjenog eteričnog ulja. Međutim, visoka cena ulja smilja na tržištu je apsolutno proporcionalna kvalitetu ovog ulja.

Smilje ulje je veoma skupo i teško dostupno eterično ulje, ali zato rok trajanja ovog ulja kompenzuje njegovu visoku cenu, pa se može čuvati veoma dugo.

Eterično ulje smilja ima poseban i intenzivan miris. Ima bogat miris nalik na voćni, sa mednim tonovima. Boja varira od žute do crvene, sa vodenom viskoznošću.

Smilje ulje se prvenstveno koristi za kozmetičke i medicinske svrhe. Ono pomaže da vaša koža ostane meka, glatka i hidrirana i sprečava da koža bude dehidrirana ili da puca.

Ovo eterično ulje se koristi za medicinske svrhe, budući da ima antimikrobno, antiinflamatorno, antioksidantno i anti-alergeno dejstvo.

Sastav:

Smilje ulje se sastoji od 21.7% pinena, 10.4% kurkumena i 8% italidiona.

Smilje ulje – zdravstvene prednosti

Smilje ulje ima mnoge značajne zdravstvene prednosti.

Kao anti-alergijsko jedinjenja, smilje ulje može da pomogne da se jetra, slezina, unutrašnji organi i nervni sistem bore protiv alergije, jer su ovo mesta gde se alergija često prvo manifestuje.

Osim toga, ovo ulje poboljšava zdravlje ćelija podstičući “recikliranje“ mrtvih ćelija i stimulisanje proizvodnje novih.

Smilje ulje – ostale prednosti:

– deluje protiv grčeva i kašlja

– uklanja krvne ugruške razređujući ih

– deluje protiv i smanjuje učestalost groznice

– podstiče brže zarastanje rana

– pruža toplinu respiratornom sistemu

– podstiče pražnjenje žuči i neutrališe kiseline za poboljšanje varenja, leči kiselosti i smanjuje simptome acidoze.

Smilje ulje visokog kvaliteta se dobija iz cvetnih vrhova biljke kroz parnu destilaciju u roku od 24 sata od berbe. Mlađe biljke daju veće količine etarskog ulja.

Kako možete da koristite smilje ulje?

Imate tri opcije koje možete izabrati kada želite da koristite smilje ulje:

  • Aromatik: otvorite flašu sa uljem i stavite tri do četiri kapi u difuzor ili u svoje parno kupatilo
  • Lokalno: pomešajte ulje smilja sa uljem “nosačem“ poput kokosovog ili maslinovog ulja i koristite ovo kao ulje za masažu ili ga dodajte u kremu ili losion
  • Interno: razblažite jednu kap ulja smilja u 120 ml tečnosti.

BioCalendula biljna krema za ekceme

Smilje krema

U kozmetici je smilje krema veoma popularna za negu kože.

Smilje krema za lice ima sledeće prednosti:

– usporava starenja kože i deluje protiv bora
– deluje protiv akni i bubuljica
– hrani suvu i zrelu kožu
– vraća koži elastičnost i sjaj
– revitalizuje, štiti i podmlađuje kožu
– ujednačava ten i uklanja mrlje i fleke na koži.

Međutim, smilje krema može da se koristi i protiv modrica, prioširenih vena i kapilara, strija, herpesa i drugih kožnih oboljenja.

Pored toga što može da se kupi, smilje kremu možete i sami da napravite. Sve što je potrebno jeste da zagrevate maslinovo ulje u koje ćete dodati svetove smilja, pčelinji vosak i kakao maslac.

Kuvajte ovu smesu dok se kakao i maslac ne otope, zatim sačekajte da se ohladi i prespite u male staklene teglice. Čuvajte u frižideru do 6 meseci.

Da li je smilje ulje bezbedno?

Smilje ulje je bezbedno za upotrebu za većinu ljudi, ali je najbolje da se izbegne ako ste imali nedavnu operaciju ili ste skloni unutrašnjem krvarenju, budući da je ulje smilja antikoagulans.

Za razliku od drugih eteričnih ulja, ovo eterično ulje se može uzeti interno, pod uslovom da je razblaženo!

Deca mlađa od 6 godina ne treba da koriste ovo ulje. Starija deca i trudnice treba da se uzdrže od njegovog korišćenja bez konsultacija sa lekarom.

Preporučujemo da pre upotrebe ovog ulja uradite alergo-test na manjem delu kože, budući da može izazvati alergijsku reakciju i iritaciju.

Uvek bi trebalo da konsultujete lekara ili pak aromaterapeuta pre upotrebe esencijalnih ulja, uključujući i ulje smilja. Eterična ulja su veoma jaka, tako da ne treba da se koriste bez odgovarajuće konsultacije sa medicinskim stručnjacima.

Izvor: Prirodanadar.rs