ENERGETSKA I VITAMINSKA BOMBA

Kupine su slatka, sočna, nisko-kalorijska hrana, koja nas snabdeva nizom hranljivih materija. Konkretno sok od kupine sam po sebi ima neverovatne dobrobiti.

Kupine dolaze u mnogo varijanti, ali hranljiva vrednost među sortama kupina ne varira mnogo. Ono što možete primetiti između sorti jeste različita veličina ploda, kada će da sazri i da li imaju trnje. Ukus može biti različit u zavisnosti od sorte. Neke sorte kupina su slađe od ostalih tipova.

Kupina, kao i većina bobica, ima malo kalorija i izuzetno je bogata hranljivim materijama. zato je sok od kupina jedan od najzdravijih napitaka koji možete sebi da priuštite. Pa pogledajte neke njegove prednosti i recepte.

Sok od kupina - sve njegove zdravstvene dobrobiti

Sok od kupina – lekovita dejstva

Kupine, sa svojom duboko ljubičastom do plavo-crnom bojom, su slatka poslastica tokom kasnog proleća i leta. One su bogate velikim brojem hranljivih materija i možete ih jesti sveže ili da ih koristite kako bi napravili džem, žele, sok ili slatki sos. Pijenje sveže napravljenog soka od kupina je jedan od načina da se iskuse lekovita svojstva kupine u tečnom obliku. Potrebno je 3 šolje svežih kupina da se napravi porcija od 1 šolje svežeg soka od kupina.

Shodno tome, lekovita svojstva soka od kupina su zaista brojna.

Sadržaj kalijuma

Porcija od 1 šolje soka od kupina sadrži čak 700 miligrama kalijuma. To je 15% od preporučenog dijetetskog unosa kalijuma za odrasle muškarce i žene, a 13.7 odsto preporučenog dnevnog unosa za trudnice i dojilje.

Kalijum je elektrolit koji održava kiselo-baznu ravnotežu vašeg tela, i reguliše električnu aktivnost vašeg srca. Kalijum vam je neophodan za izgradnju mišića i proteina i da se održi opšti zdrav rast.

Bogat folatima

Porcija od 1 šolje soka od kupina sadrži 108 mikrograma folata, što obezbeđuje 27% preporučenog dnevnog unosa folata za odrasle muškarce i žene, a više od 21% preporučenog dnevnog unosa za trudnice i dojilje. Folati su B vitamin, a ponekad se naziva i vitamin B9.

Oni pružaju podršku vašem imunom sistemu, pomažu vašem telu da toleriše stres i pomažu u razgradnji ugljenih hidrata za energiju. Folati su takođe od suštinskog značaja za funkcionisanje mozga, održavanje mentalnog i emocionalnog zdravlja, i pomažu vašem telu da proizvede DNK. Folati su naročito važni tokom perioda ubrzanog razvoja, kao što je tokom trudnoće.

GoldenSwedenBitte-728x90

Dobar izvor vitamina C

Porcija od 1 šolje soka od kupina sadrži više od 90 miligrama vitamina C. Ovo pruža više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina C za odrasle muškarce i žene, uključujući trudnice i 75% za dojilje.

Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, koji čuva vašu kožu, krvne sudove, hrskavicu, tetive i ligamente zdravim. Vitamin C je takođe antioksidans koji može da blokira neka od oštećenja usled dejstva slobodnih radikala, koji se proizvode kako vaše telo razlaže hranu.

Bogat antioksidantima

Lekovita svojstva soka od kupina najviše potiču, zapravo, od njegovog sadržaja antioksidanata. Kupine sadrže velike količine antocijana, prirodnog antioksidansa. Ovi antocijani su ono što daje kupini njenu duboku, tamnu boju, a možete ih naći u crvenom i plavom voću, uključujući jagode, borovnice i nar.

U stvari, brojne studije sprovedene na životinjama i ljudskim ćelijama su otkrile da antocijanini mogu da budu korisni u prevenciji bolesti srca, ublažavanja simptoma dijabetesa, i da poseduju anti-inflamatorna i anti-kancerogena svojstva.

Sok od kupina recept

Sok od kupina se može pripremati na razne načine: bez kuvanja, kuvanjem, sa šećerom, bez šećera, sa konzervansom, bez konzervansa.

U nastavku vam navodimo neke najbolje recepte za sok od kupina.

Sok od kupina bez kuvanja

Sastojci:

– 1.5 kg svežih kupina

– 1 l vode

– 1 kg kristal šećera

– 1 kesica limuntusa

Priprema:

Kupine dobro operite i ocedite, te ih stavite u odgovarajuću posudu i pospite limuntusom, i neka odstoje 24 časa. Sutradan procedite sok i dodajte šećer, te opet stavite da odstoji 24 časa, uz povremeno mešanje smese. Nakon toga samo prespite dobijeni sok od kupina bez kuvanja u čiste, staklene boce.

Sok od kupina bez konzervansa

Sastojci:

– 5 kg svežih kupina
– oko 2 kg šećera
– 2 kesice limuntusa

Priprema:

Sveže kupine propisno operite i ocedite, te ih stavite u odgovarajuću posudu za kuvanje i neka se kuvaju na slaboj temperaturi oko 10-ak minuta. Zatim izgnječite skuvane kupine, i možete da procedite dobijenu smesu kroz cediljku. Nakon toga opet vratite ovu smesu na šporet i ovog puta dodajte šećer.

Neka se kuva na slaboj temperaturi sve dok se šećer ne rastopi, uz neprekidno mešanje. Čim se šećer adekvatno sjedini sa smesom, samo ubacite limuntus i dobro promešajte. Zatim prespite sok od kupina bez konzervansa u čiste, staklene boce i zatvorite.

Sok od kupina bez šećera

Sastojci:

– 5 kg svežih kupina
– morska so po potrebi

Priprema:

Sok od kupina se može pripremiti i bez šećera, što je veoma bitno za one koji bi hteli da naprave nešto zdraviji sok i koji ne vole previše sladak sok. Ovaj sok od kupina bi najbolje bilo pripremati u sokovniku na pari. Pripremite sveže kupine, propisno ih operite i ocedite, te ih stavite u cediljku od sokovnika i pospite sa prstohvatom morske soli.

Dovedite vodu do ključanja, i zatim samo prespite dobijeni sirup od kupina u čiste, staklene flaše. Zatvorite flaše sa sokom od kupina i zamotajte ih u krpe, radi što dužeg očuvanja toplote. Sok od kupina bez šećera, pripremljen na ovakav način, jeste veoma zdrav.

Izvor: Prirodanadar.rs