PRIRODNI LEK ZA CELO TELO

Žalfija kao lek se koristi od najdavnijih dana, pa sve do danas. Sve to zahvaljujući svojim neverovatnim lekovitim dejstvima, o kojima ćemo govoriti u narednom tekstu.

Lišće ove male večnozelene, višegodišnje biljke se koristi kao popularni kulinarski začin. Ulje žalfije se dobija destilacijom iz suvog lišća, a listovi žalfije se koriste i da se napravi umirujuća šolja čaja, koji obezbeđuje mnoge zdravstvene prednosti.

Žalfija kao lek može da se koristi i iznutra i spolja, a pogledajte najčešću primenu ovog dragocenog bilja.

Žalfija kao lek - cenjena biljka narodne medicine

Kako deluje žalfija kao lek?

Žalfija ima mnogo lekovitih svojstava. Žalfija je stimulans, diuretik (podstiče izbacivanje vode iz tela) i ekspektorans (sredstvo za iskašljavanje), ima anti-inflamatorno (protiv-upalno), antioksidantno i antimikrobno svojstvo, a takođe služi i kao pojačivač apetita. Zbog ovih karakteristika žalfije, čaj od žalfije pruža mnoge zdravstvene prednosti.

Antioksidantni efekti žalfije

Antioksidansi deluju protiv slobodnih radikala i drugih toksina iz životne sredine, kao što su dim i pesticidi, u telu. Antioksidansi sprečavaju da slobodni radikali napadnu tkiva, sprečavaju znakove preranog starenja i rizik od mnogih bolesti, kao što su rak i srčana oboljenja. Čaj od žalfije je moćan izvor antioksidanata.

Žalfija kao lek za telo

Žalfija kao lek stimuliše centralni nervni sistem i digestivni trakt (sistem organa za varenje). Može da pomogne da spustite povišenu telesnu temperaturu. Žalfija je prirodni prečišćivač krvi, stoga može biti korisna za potrebe detoksikacije.

Može poslužiti i kao prirodni tonik za nerve, budući da vas može osloboditi glavobolje na nervnoj bazi. Bol u zglobovima, letargija i slab digestivni sistem su dodatne indikacije za korišćenje žalfije u lekovite svrhe.

Žalfija kao lek za kandidu/gljivice

Kandida je gljivica koja se prirodno nalazi u našem organizmu, međutim, problem nastaje kada se ona prenamnoži. U tom slučaju može nastati ozbiljna gljivična infekcija, koja ako se ne leči, može da izazove niz zdravstvenih problema. Žalfija može da se koristi protiv kandide, budući da sadrži takav sklop sastojaka koji efikasno uništavaju kandidu.

Ukoliko imate gljivičnu infekciju u crevima ili uopšte u organizmu, možete da konzumirate čaj od žalfije. U slučaju vaginalne gljivične infekcije, preporučuje se korišćenje čaja od žalfije kao sredstva za vaginalno ispiranje, pri čemu možete da dodate i 1-2 kapi ulja čajevca, radi jačeg i efikasnijeg dejstva.

GoldenSwedenBitte-728x90

Žalfija kao lek protiv znojenja

Nedavna nemačka studija je pokazala da uzimanje ili ekstrakta suvog lista ili čaja od žalfije može da smanji znojenje za čak 50%. To je odličan prirodni “dezodorans“, koji sprečava znojenje i pomaže da se eliminišu neprijatni mirisi.

Žalfija kao lek protiv kašlja

Žalfija i lovor protiv kašlja su odlična kombinacija, a primenjuju se u obliku sirupa.

Potrebni su vam sledeći sastojci:

– 8 prstohvata žalfije
– 3 lovorova lista
– 200 g šećera
– 300 ml vode

Priprema:

Upržite šećer dok se ne istopi i poprimi tamno smeđu boju (kao karamela). Zatim u ovo dodajte 300 ml vode i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi u vodi. Zatim treba da dodate žalfiju i lovorove listove. Dobijenu smesu kuvajte 10-ak minuta. Sačekajte da se ohladi, pa je procedite. Dobijeni sirup treba da konzumirate 3 puta dnevno po 1 supenu kašiku.

Žalfija kao lek za kožu

Žalfija čini kožu zdravom i negovanom. Sadrži korisna jedinjenja biljnog porekla, eterična ulja, vitamine – a sve ovo doprinosi da se žalfija za kožu koristi na sledeće načine.

Antioksidansi u žalfiji usporavaju znakove starenja kao što su bore, fine linije i staračke fleke. Ovi antioksidansi štite kožu od slobodnih radikala koji oštećuju njene ćelije, izazivajući prerano starenje kože. Žalfija sadrži kalcijum i vitamin A, koji štite kožu od slobodnih radikala i pomažu u regeneraciji ćelija, odlažući i smanjujući pojavu bora na licu.

Ulje žalfije se koristi kao prirodan tonik za regulisanje proizvodnje sebuma (masnoće) kod ​​masne kože. Možete pripremiti domaći tonik za masnu kožu lica na sledeći način:

– Skuvajte kašiku listova žalfije u oko 250 ml vode. Neka odstoji 30 minuta i procedite. Kada se ohladi, uz pomoć komadića vate nanesite na lice.

Antibakterijska svojstva žalfije mogu sprečiti pojavu infekcija kože. Takođe poseduje antiseptička i anti-inflamatorna svojstva, koja su značajna za tretman akni i u smanjenju simptoma ekcema i psorijaze.

Izvor: Prirodanadar.rs