GEST VREDAN DIVLJENJA

Zoran Kocić je na Svetski dan dobrote poklonio svoju vikendicu Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR) u želji da taj objekat bude oaza mira i oporavka za mališane posle završetka lečenja.

 

– I dalje me drže neverovatne emocije. Prilikom potpisivanja ugovora zajedno smo plakali i mi iz NURDOR-a i Zoran Kocić i njegova saputnica Sofija Bajić i od sada su oni deo velike porodice naše organizacije. Budući da veoma skromno žive, praktično su nam dali svoj život i na tome im neizmerno hvala – priča Jolanda Korora, predsednica udruženja NURDOR.

zoran kocić

Bolešljivi i skromni Zoran Kocić, koji prima tek 15.000 dinara peznije, kaže da mu je bila želja da vikendicu na Fruškooj Gori od 100 kvadrata, koju je sa ocem zidao 60-ih godina prošlog veka, zajedno sa devet ari placa pokloni nekoj organizaciji koja radi sa decom.

– Ja imam odraslu decu, a moja Sofija i ja više ne možemo da se brinemo o vikendici niti da je održavamo. Razmišljali smo kome bi takva jedna donacija najviše koristila i odmah smo se setili NURDOR-a i dece koja se bore sa opakom bolesti. Nismo se više dvoumili ni trenutka i pozvali smo ih i saopštili šta nam je namera da uradimo – priča skromni čika Zoran, ne krijući suze.

Kaže i da su mu osećanja podeljena jer mu je sa jedne strane žao zato što se „rastaje“ od vikendice koju je zajedno sa ocem gradio, a sa druge strane mu je izuzetno drago i radostan je što će barem malo usrećiti decu.

– Imao sam samo dve želje u vezi sa ovom donacijom. Jedna je da ta vikendica ostane u trajnom vlasništvu NURDOR-a, odnosno da u ugovoru stoji da ne može da se otuđi, a druga je da negde na samom objektu bude mala diskretna tabla da je to zadužbina moga oca i mene – ističe Kocić.

Njegova životna saputnica Sofija kaže da je Zoran od samog početka insistirao na tome da vikendicu pokloni, a ne da je proda.

– On je oduvek bio okrenut ka deci i generalno ljudima i želeo je da pomogne. Saopštio mi je da želi da pokloni vikendicu i ja sam se sa tim složila i samo pomagala oko „tehničkih“ detalja zato što se moj Zoran slabije kreće – priča nam Sofija.

Zoran je inače dugogodišnji turistički radnik i trenutno sa svojom saputnicom živi u skromnom stanu sa penzijom od 15.000 dinara. Ne žali se i kaže da je to uz Sofijinu penziju njima dovoljno.

– Rešio sam da ovu vikendicu poklonim upravo ovom udruženju zato što su tri očeve sestre, odnosno moje tri tetke umrle od raka. To me je nateralo na ovaj gest – rekao nam je tužnim glasom dobrotvor Zoran Kocić.

U godinama dok je još bio u snazi razmišljao je kome bi mogao da pokloni ovu vikendicu.

– Hteo sam da rekonstruišem vikendicu, ne bi li bila u boljem stanju, da možemo da odemo i da tamo živimo. Međutim, vreme čini svoje i to je za nas postalo nemoguće – rekao je on.

Na našu konstaciju da danas o njemu priča cela Srbija i da svi pozdravljaju ovaj njegov divan gest, kratko i skromno je odgovorio da je čuo. Predsednica Nurdora kaže da je u roditeljima obolele dece Kocić prepoznao volju i hrabrost.

– Kada neko pokloni svoj život na dlanu je velika odgovornost za mene kao predsednice udruženja, a pre svega kao čoveka. On je to želeo da uradi i samo je tražio nekoga kome bi poklonio vikendicu. Mi pošteno radimo naš posao, ja sam majka izlečenog deteta, a u nama je prepoznao volju i hrabrost – kaže Jolanda Korora.