BLAGODETI IZ SEMENA

Ulje crnog kumina je pokazalo nekoliko pozitivnih efekata koji mogu biti korisni za ljudski organizam.

 

Seme crnog kumina potiče iz male biljke ljubičastih, plavih ili belih cvetova, koja se zove Nigella sativa. Biljka je poreklom iz istočne Evrope, zapadne Azije i zemalja Bliskog Istoka.

ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina koristi se već hiljadama godina. Ono se pretežno koristilo u kuvanju i u kozmetičke svrhe. Kada se pretvori u ulje, ljudi ovu biljku koriste kao prirodni lek.

Zašto treba koristiti ulje crnog kumina?

Moderna nauka sada shvata prednosti ove drevne alternativne medicine. Studije su pokazale da ulje crnog kumina sadrži timohinon, antioksidans koji ima protivupalna svojstva. Praktično je ovo jedinjenje najodgovornije za to što postoje mnogi lekoviti efekti ulja crnog kumina.

Međutim, većina istraživanja sprovedena je na ekstrahiranim ćelijama i životinjama. Vrlo je malo studija koje su istražile njegove direktne efekte na ljudsko telo.

Ipak, malo podataka o zdravstvenim prednostima ovog ulja pokazuje da ono može ponuditi bar osam važnih koristi.

1. Sezonske alergije

Korišćenje ulja crnog kumina kao kapi za nos može pomoći ljudima da pronađu olakšanje od sezonskih alergija. U jednoj maloj studiji koja je sprovedena među korisnicima ovog ulja otkriveno je da su njime ublaženi simptomi alergijskog rinitisa, curenja iz nosa, kijanje i svraba.

2. Rak

Nedavna istraživanja otkrila su da timohinon može da ubije nekoliko vrsta ćelija raka indukujući apoptozu (programiranu ćelijsku smrt). Neki od ovih karcinoma uključuju rak mozga, leukemiju i rak dojke.

Međutim, ovi testovi su vršeni na ćelijama u kontrolisanim laboratorijskim okruženjima, tako da istraživanja tek treba da potvrde efikasnost ulja crnog kumina.

3. Dijabetes

U medicinskoj studiji obavljenoj na životinjama, istraživači su otkrili da ulje crnog kumina pokazuje antidijabetička svojstva. To znači da utiču na smanjenje nivoa šećera, holesterola i triglicerida u krvi, istovremeno podstičući oslobađanje insulina. Istraživači su takođe primetili da nema značajnih neželjenih efekata u korišćenju ovog ulja.

4. Neplodnost

Jedno istraživanje iz Irana otkrilo je da ovo ulje može da poboljša kvalitet semene tečnosti neplodnih muškaraca. Tokom dva meseca, jedna grupa učesnika uzimala je 2,5 mililitara ulja crnog kumina dva puta dnevno, dok kontrolna grupa nije uzimala ovo ulje. Njihove analize otkrile su da je grupa učesnika koja je koristila ovo ulje poboljšala broj i pokretljivost spermatozoida bez ikakvih negativnih efekata.

5. Funkcija jetre i bubrega

U jednom istraživanju sprovedenom na pacovima, istraživači su otkrili da ulje crnog kumina smanjuje marker oksidativnog stresa u jetri i bubrezima. To može dovesti do smanjenog rizika od nastanka bolesti ovih organa. Istraživači su istakli da je potrebno više studija kako bi se dodatno razumeli molekularni mehanizmi koji su u osnovi ovog efekta.

6. Reumatoidni artritis

Jedno istraživanje sa univerziteta u Kairu pokazalo je da dodatak ulja crnog kumina može pomoći ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Učesnici ove studije su prijavili manje otečene zglobove i smanjeno trajanje jutarnje ukočenosti nakon uzimanja kapsula crnog ulja kumina. Istraživači su zbog toga uveli mogućnost upotrebe ovog ulja kao alternativnog leka za nadopunu terapije za reumatoidni artritis.

7. Zdravlje kože

Poznato je da uljani derivat crnog kumina pomaže u lečenju brojnih stanja povezanih sa kožom.

Akne – Istraživanja pokazuju da primena losiona koji sadrži 10 procenata ulja crnog kumina može smanjiti akne u periodu od dva meseca.

Ekcem – Klinička studija otkrila je da su efekti topikalne (površinske) primene ulja crnog kumina uporedivi sa lekovitim mastima za ekcem.

Psorijaza – Ovo je stanje kože koje na površini formira ljuspe i svrab. Jedna studija na miševima otkrila je da ovo ulje može pomoći u lečenju ovog stanja kože.

Rane – U raznim studijama na životinjama lokalno primenjeno ulje crnog kumina pomoglo je ubrzavanju procesa zaceljenja rana.

8. Gubitak kilograma

Sistematskim pregledom objavljenim u časopisu „Journal of Diabetes & Metabolic Disorders“ utvrđeno je da ulje crnog kumina pokazuje efekte protiv gojaznosti. Oni uključuju značajno smanjenje telesne težine, obima struka i kukova.

Sve u svemu, ulje crnog kumina je pokazalo nekoliko pozitivnih efekata koji mogu biti korisni za ljudski organizam. Obavezno se prvo obratite svom lekaru pre nego što ga nanesete direktno na kožu ili uzmete na drugačiji način.