ANTIOKSIDATIVNA BOMBA

Acai bobice su jako poznate u svetu i često se jedu uz ovsenu kaše ujutru. Ove bobice imaju neverovatno veliki uticaj na zdravlje i preporučuju se svima.

Acai bobice potiču od Acai palme (koja se nalazi u slivu Amazona) i izuzetno su cenjene kao zdrava hrana. Evo kako Acai bobice kao lek mogu da vam posluže!

Acai bobice - jaki antioksidanti koji čuvaju vaše zdravlje!

Naročito se cene tamno crvene ili ljubičaste sorte Acai bobica – koje su prepune antioksidativnih polifenola. Kao što vam je poznato, antioksidanti su poznati kao ”hvatači” slobodnih radikala koji su odgovorni za brojna oštećenja u organizmu, uključujući kardiovaskularne, maligne i druge hronične bolesti. Evo kako Acai bobice kao lek mogu da vam posluže!

Acai bobice sadrže zdrave masti i male količine šećera, kao i mnoge minerale u tragovima i biljna jedinjenja, uključujući antocijane (koji im daju tamnu boju).

Acai bobice sadrže izvanredne nivoe antioksidanata, minerala i vitamina koji imaju koristi za zdravlje i svojstva za sprečavanje bolesti. Za razliku od drugih bobica i voća, acai ima visoke vrednosti kalorija i masti. 100 grama acai bobica nosi oko 80-250 kalorija, u zavisnosti od preparata i metode služenja.

Acai sadrži mnoštvo polifenolnih antocijaninskih jedinjenja, kao što su: resveratrol, cijanidin-3-galaktozid, ferulična kiselina, delfinidin, petunidin; kao i adstrigentne pro-antocijanidinske tanine kao što su: epikatehin, protokatehinska kiselina kiselina i elaginska kiselina.

Naučne studije pokazuju da ova jedinjenja deluju kao anti-age sredstvo (protiv starenja), anti-inflamatorno (protiv upale), imaju funkciju protiv raka zahvaljujući tome šro neutrališu slobodne radikale i dr. Osim toga, za tanine je utvrđeno da imaju anti-infektivna, anti-inflamatorna i anti-hemoragijska svojstva.

Acai je takođe bogat masnim kiselinama srednjeg lanca, poput oleinske kiseline (omega-9) i linolne kiseline (omega-6). Ova jedinjenja pomažu da se smanji nivo LDL-holesterola i podižu nivo dobrog ili HDL holesterola u organizmu i na taj način pomažu da se smanji rizik od srčanih bolesti. Pored toga, osnovne masti u acai bobicama doprinose održavanju odgovarajuće vlage u koži i sprečavaju isušivanje kože.

Acai pulpa ima dobre nivoe dijetetskih vlakana. Adekvatan unos vlakana u ishrani pomaže da se reši višak holesterola kroz pokrete creva.

Acai sadrži dobru količinu minerala poput kalijuma, mangana, bakra, gvožđa i magnezijuma. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti, koja pomaže u kontroli srca i krvnog pritiska. Ljudsko telo koristi mangan kao ko-faktor za antioksidantni enzim, superoksid dismutazu.

Dalje, acai bobice su bogate vitaminima B-kompleksa i vitaminom K. Niacin, vitamin B-6 (piridoksin) i riboflavin se ovde mogu naći u odgovarajućim količinama. Ovi vitamini funkcionišu kao kofaktori i pomažu telu u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti.

Acai bobice kao lek za povećanje energije

Acai za povećanje energije ima veoma snažno dejstvo. Zbog svojih ukupnih zdravstvenih prednosti, uzimanje acai ekstrakta može da dovede do povećanja ukupnog nivoa energije i izdržljivosti, i može da pomogne u borbi protiv umora i iscrpljenosti.

Kad god vam treba energetski podsticaj, jednostavno pojedite šaku acai bobica i bićete spremni za ono što vam predstoji!

Acai bobice kao lek za kožu

Antioksidativna svojstva acai bobica su dobro opisana, a odnos između antioksidanata i zdravlja kože je dobro poznat. Acai ulje se često koristi u savremenim kozmetičkim proizvodima, jer antioksidansi u ovom ulju mogu da ublaže iritaciju i crvenilo i hidriraju kožu. Isto tako, ako se konzumiraju oralnim putem, acai bobice mogu da daju koži zdrav, atraktivan sjaj.

U stvari, kod starosedelaca Brazila, pulpa od acai bobica se koristi generacijama za lečenje ili smanjenje broja kožnih oboljenja. Dakle, acai za kožu možete podjednako uspešno koristiti i spolja i iznutra.

Acai bobice kao lek protiv starenja

Jedno od najvažnijih medicinskih svojstava acai bobica je njihova sposobnost da uspore proces starenja kod ljudi, zbog svojih visokih nivoa antioksidanata. Antioksidansi uklanjaju slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje kože, kose, zuba i zdravlja oka, koji su tako često povezani sa preranim starenjem.

Golden Sweden Bitter najbolja Švedska gorčica

Redovno konzumiranje soka od acai bobica ili primena acai ulja na pojedinim delovima kože, može smanjiti štetne efekte slobodnih radikala, smanjuje oštećenje zuba i gubitak kose, sprečava stvaranje bora i usporava efekte makularne degeneracije i formiranje katarakte.

Oksidativna oštećenja na ćelijskom nivou i razne vrste zapaljenja se mogu smanjiti sa čestim korišćenjem acai bobica.

Konačno, u pogledu zdravlja i funkcije mozga, acai sok je povezan sa povećanim mentalnim funkcijama i oštrinom uma. Jasno je da acai protiv starenja predstavlja odličan prirodni lek!

Acai bobice kao lek protiv raka

Acai je divan izvor vitamina C, koji je dobro poznat pojačivač imuniteta i generalno može poboljšati vašu sposobnost da se borite sa mnogim bolestima, uključujući i rak. Pored sposobnosti za jačanje imuniteta od strane vitamina C, elaginska kiselina u acai bobicama takođe pomaže u borbi protiv kanceroznih ćelija.

Acai je prepun polifenola koji se bore protiv kancerogenih izraslina na molekularnom nivou, i sprečavaju da se male kancerogene izrasline umnožavaju i metastaziraju u smrtonosne količine kancerogenog rasta.

Jedna studija je zapravo utvrdila da acai protiv raka može da zaustavi rast ćelija raka i do 80%, što je jedna od najuspešnijih stopa za alternativne medicinske tretmane za ovu okrutnu bolest.

Posebna pažnja se stavlja na snagu acai bobica na rak prostate kod muškaraca.

Acai bobice kao lek za bolje varenje

Zašto treba da koristite acai za bolje varenje? Utvrđeno je da acai ima jake detoksikacijske efekte na ljudsko telo, koji pomažu da se očisti probavni sistem tela i uklone neki od opasnih otrova koji se stvaraju.

Takođe, acai bobice, zajedno sa većinom drugih tipova bobica, imaju visok nivo prirodnih vlakana, koja pomažu u varenju i apsorpciji hranljivih sastojaka iz hrane. Vlakna poboljšavaju probavu i omogućavaju redovno pražnjenje creva, te smanjuju šanse za opstipaciju (zatvor) i druge neprijatne digestivne probleme.

Isto tako, ako ljudi pate od retke stolice ili dijareje, konzumiranje acai bobica ili drugih namirnica bogatih vlaknima, može dati više mase stolici i smanjiti šanse za dijareju.

Acai bobice kao lek za mršavljenje

Rana istraživanja pokazuju da pulpa acai bobica može da pomogne u gubitku težine kod mnogih ljudi. Ne samo da stimuliše gubitak težine, već takođe može da pomogne ljudima da održe zdravu težinu smanjenjem negativnog uticaja ishrane bogate mastima.

U poslednjih nekoliko godina, Acai tablete za mršavljenje su postale veoma popularne i iako rezultati nisu ravnomerno uspešni, bilo je nekoliko pozitivnih iskustava o uspehu sa gubitkom težine usled dosledne potrošnje soka od acai bobica i drugih proizvoda od njih.

Jedna značajna studija je utvrdila da je 30 dana korišćenja acai bobica dovelo do nižeg nivoa insulina i glukoze natašte, kao i do smanjenja ukupnog holesterola. Iako je potrebno sprovesti više istraživanja, izgleda da acai za mršavljenje imaju snažan uticaj.

Visok sadržaj vlakana u acai bobicama može da smanji apetit i time smanji prejedanje i dobijanje na težini.
Međutim, acai bobice treba konzumirati u umerenim količinama, budući da sadrže dosta kalorija i šećera.

Acai kao afrodizijak

Iako direktan uticaj acai bobica na seksualnu izdržljivost i libido nije u potpunosti poznat, acai ima dubinsku sposobnost da poveća opštu cirkulaciju krvi u celom telu.

Pošto je nedostatak protoka krvi jedan od primarnih uzroka seksualne disfunkcije i manjka seksualne izdržljivosti, acai bobice se najčešće koriste kao alternativni lek za pomoć pacijentima sa ovim tegobama.

Izvor: Prirodanadar.rs