OPREZ NA KLIZAVOM PUTU

Opasnost od gubitka kontakta točkova sa mokrom podlogom je nešto o čemu vozači ne razmišljaju previše. To je akvaplaning, a postoje i druge okolnosti sa kojima se može sresti tokom vožnje na kiši.

 

Nakon perioda koji su obeležili suvo vreme i gotovo prolećne temperature, prvi zimski dani doneli su obilne kišne padavine u većem delu zemlje. Uslovi za vožnju drastično su se promenili, pa je potrebno prilagoditi se novim okolnostima.

akvaplaning

Prilikom obilnih padavina, kad se veća količina vode duže zadržava na asfaltu, gume nisu u mogućnosti da je potpuno istisnu, tako da točkovi više nemaju dobar kontakt sa podlogom. U takvim situacijama podloga po kojoj se vozi može imati karakteristike slične putu koji je pod snegom ili ledom.

Kontrola nad vozilom lako se gubi, a što je brzina kretanja veća, izgledi da dođe do saobraćajne nezgode rastu.

Tokom jake ili dugotrajne kiše delovi puta koji bolje odvode vodu ne deluju opasno za vožnju. Vozač se tada opusti i zaboravi na opreznost. Međutim, kada takvo vozilo koje se kreće neprilagođenom brzinom iznenada naiđe na asfalt na kome se voda zadržava, javlja se opasnost od akvaplaninga, odnosno smanjenja ili gubitka kontakta guma sa podlogom.

Do akvaplaninga dolazi kad se između površine puta i pneumatika stvori sloj vode, debljine najmanje 2,5 milimetara. Znaci „plivanja“ su brže okretanje pogonskih točkova, glasniji motor, odnosno brzo povećanje broja obrtaja, „lak“ i neefikasan volan i zanošenje zadnjeg dela vozila.

Važno je da ostanete pribrani

Kad dođe do akvaplaninga nikako ne reagujte panično, već ostanite mirni i izbegavajte silovit pritisak na pedalu kočnice. Polako popustite pedalu gasa, obruč volana zadržite u položaju pre „plivanja“ i pratite ponašanje automobila.

Kada pri smanjenoj brzini točkovi opet budu prijanjali, ponovo preuzmite kontrolu nad vozilom.

Jaka kiša dovodi i do drugih problema u vožnji, kao što je smanjena vidljivost. Često je zbog obilnih padavina nemoguće ukloniti svu vodu sa vetrobranskog stakla, bez obzira što ste brisače uključili na najveću brzinu.

U takvim slučajevim treba smanjiti brzinu kretanja, voditi računa o odstojanju u odnosu na vozilo koje se kreće ispred.

Kiša i povećana vlažnost vazduha dovode i do magljenja unutrašnjih staklenih površina u automobilu. Zahvaljujući klima-uređajima, automobili uglavnom brzo izlaze na kraj sa tim problemom. Ipak, potrebno je sačekati izvesno vreme pre započinjanja vožnje dok se sva stakla ne odmagle.

U tome će vam pomoći i komande za brzo odmagljivanje vetrobrana i zadnjeg stakla. Ako vam se baš žuri, upotrebite običnu suvu krpu, ali vodite računa da bude čista – u suprotnom, samo ćete izmastiti stakla.

Izvor: B92.net   akvaplaning akvaplaning akvaplaning