MUZIČKA TASTATURA

DeepComposer koristi oblik dubokog učenja koji se naziva „generativna adversarialna mreža“, koja koristi jednu neuronsku mrežu za generisanje sadržaja.

 

Amazon je upravo predstavio svoju muzičku tastaturu (klavijaturu) sa ugrađenim kompozitorom koji radi pomoću veštačke inteligencije (AI). AWS DeepComposer je dvooktavna tastatura sa 32 dirke koja se može povezati sa računarom preko USB kabla.

deepcomposer

Korisnici mogu da sviraju kratke melodije ili koriste unapred snimljene, i traže od tastature da ih „ukrasi“ u jednom od četiri stila – džez, klasik, rok ili pop – i potom ga objave na Soundcloudu.

Portparol kompanije Amazon rekao je da je uređaj namenjen programerima kao „zabavan i privlačan način“ za sticanje novih veština.

Ipak, stručnjaci nisu oduševljeni. Kako piše BBC, jedan je rekao da je audio demonstracija koju je pružio Amazon bila „užasna“.

Profesor Nik Kolins, stručnjak za muzičku AI sa Univerziteta u Duramu, priznao je da je teško proceniti kvalitet DeepComposer na osnovu jednog primera koji je Amazon pružio na svom blogu.

„Ako bih morao da sudim samo na osnovu onoga što se nalazi na toj veb stranici, uopšte nisam bio impresioniran. To je užasno. Muzičar sa osnovnim sposobnostima sekvenciranja lako bi mogao da napravi bolje primere“, rekao je on dok dr Oded Ben-Tal sa Univerziteta Kingston, koji je radio na AI muzičkim projektima, kaže da vidi ljude „da to koriste pet puta i zatim pređu na nešto drugo“.

DeepComposer koristi oblik AI dubokog učenja koji se naziva „generativna adversarialna mreža“ (generative adversarial network), koja koristi jednu neuronsku mrežu za generisanje sadržaja, a drugu za proveru kvaliteta. Takvi sistemi su korišćeni da, na primer, osmisle nove nivoe klasičnih video-igara ili izmene fotografije tako da izgledaju kao Van Goghove slike.

Centralna ideja u svim tim slučajevima, uključujući DeepComposer, jeste da AI može da uhvati ključne karakteristike umetničke forme i transformiše drugi materijal tako da deli i te osobine.

DeepComposer će biti dostupan za početak samo u SAD-u i koštaće 99 dolara.

Izvor: B92.net