BRZO KISELJENJE UZ POMOĆ JABUKOVOG SIRĆETA

Kiselo lučenje povrća (brzo kiseljenje) predstavlja dodavanje kiseline. Svetski kuvari često koriste ovu brzu metodu kako bi jelima različitog ukusa pružili osećaj međusobne povezanosti.

 

Kiseli krastavci daju sendvičima zadovoljavajuću mrvicu i nagoveštaj kiselosti koji upotpunjava različite ukuse. Međutim, potrebno mu je vremena da se ukiseli. Srećom, postoji metoda koja se zove brzo kiselo lučenje (brzo kiseljenje), od koje povrće fermentira u kratkom roku, što se pokazalo korisnim za zdravlje creva.

brzo kiseljenje

Da biste zadovoljili želju za povrćem koje vam istovremeno pospešuje zdravlje creva, isprobajte ovaj jednostavan način pripreme hrane.

Šta je brzo kiseljenje?

Prema rečima Samin Nosrat, kuvarice i autorke tiražnih kulinarskih bestselera, dobra hrana sadrži kiselinu, masti i so. Domaćice koje žele da poboljšaju svoju pripremu hrane mogu da probaju jednostavnu formulu za kuvarice Nosrat.

Brzo kiseljenje (kiselo lučenje) predstavlja dodavanje kiseline u bilo koje jelo. Kuvari često koriste ovu metodu kako bi jelima različitog ukusa pružili osećaj međusobne povezanosti.

Ako se ovaj proces radi pravilno, brzo kiseljenje proizvešće hranu koja je dobra za probavno zdravlje.

Kuvari obično koriste kisele krastavčiće, koji nastaju tako što se stave u mešavinu sirćeta, začina i vode. Međutim, ako preskočite korak ključanja vode i koristite jabukovo sirće, možete uživati u svim blagodetima koje ukiseljeno povrće pruža.

Studije su pokazale da je jabukovo sirće dobro za zdravlje probave i da vam može pomoći da apsorbujete više hranljivih sastojaka iz hrane sa kojom se sparuje. Oni koji žele da jedu zdravije mogu sparivati jabukovo sirće sa različitim vrstama povrća.

Ako niste sigurni odakle da počnete, koristite gotovo svako prigodno povrće koje sigurno možete jesti sirovo, kao što su:

  • špargla
  • šargarepa
  • boranija
  • rotkvica
  • crveni luk
  • đumbir

Brzo kiseljenje zadržava izvorni ukus povrća, ali krajnji proizvod ima kiseliji i svežiji ukus.

Ako vam se žuri, možete naseći povrće što tanje kako bi kisela mešavina zauzimala više prostora. Kada bude spremno za kuvanje, stavite povrće u posudu, a zatim ih prelijte jabukovim sirćetom dok se dobro ne namoče.

Ako želite slađe kiselo povrće dodajte prirodni zaslađivač poput meda, stevije ili javorovog sirupa. Slatkoća će vam pomoći da uravnotežite kiselost sirćeta i izbacite prirodne šećere iz povrća.

Alternativno, brze kisele krastavce (ili drugo povrće) možete čuvati u frižideru u dobro zatvorenoj ambalaži najmanje jednu nedelju. Hlađeno brzo kiselo povrće može se koristiti za pojačavanje ukusa određenim jelima.

Brzo kiseljenje je i najbolji način za produženje veka nekog proizvoda koji vam dugo stoji u frižideru. Ovim procesom ne smanjujete samo višak hrane, već pravite i ukusno povrće koje sendvičima ili drugim jelima daje uzbudljivu kombinaciju različitih ukusa.

Recept za brzo kiselo lučenje povrća

Sastojci:

2 šolje povrća (npr. 1 šolja seckane šargarepe i 1 šolja graška)
1 šolja jabukovog sirćeta
1 šolja vode
2 kašike soli (morska ili košer so)
1 kašika crnog bibera u zrnu
1 kašika korijandera
1 češanj luka
1 lovorov list

Priprema:

Povrće stavite u čistu staklenu teglu od 600 mililitara. Koristite teglu napravljenu od debelog stakla koja može da izdrži ključalu vodu. Izmešajte preostale sastojke u maloj posudi, a zatim ih zagrejte na jakoj vatri.

Pustite da se smesa malo ohladi, a zatim je prelijte preko povrća. Pokrijte teglu, pa je stavite u frižider gde treba da odstoji najmanje šest sati preko noći.