PLANIRAM…

Planiram da ustanem ranije i nahranim psa i, dok on halapljivo guta komade hleba i mesa, planiram da počistim podrum.

 

Planirаm i da doručkujem, planiram to najkasnije do deset, ali planirаm i da pre toga popijem kafu i odgledam najnovije vesti i čujem vremensku prognozu.

planiram

Planirаm i da popravim prilazni put do kuće i posečem onih nekoliko grana koje automobilom stalno izbegavam rizikujući da završim u jarku susedne vrzine. Planirаm i da popravim krov, da zamenim onih nekoliko napuklih crepova pored dimnjaka, planiram još i da prebacim najlon foliju preko dasaka na bunaru, planirаm to jer kažu da će biti gadna zima, a ja ne bih da te daske istrule, planiram to svakako.

Planirаm i da očistim baštu dok sneg nije, a kažu samo što nije. Planirаm i da zasadim nekoliko novih sadnica voća, i planiram da to budu… u stvari još nisam isplanirao koje ću sadnice da zasadim, planiram da o tome narednih dana razmislim i odlučim, isplaniram, što bi neki rekli. Ah, da, zamalo da zaboravim!

Planirаm i da danas detaljno operem auto, spolja i iznutra, da prebrišem instrument tablu, usisam prtljažnik i sedišta. To planiram već nedelju dana, ali nikako da uskladim planove koji se prosto roje kao pčele u proleće.

Kad malo bolje razmislim, pametnije je da auto odvezem do jedne od onih perionica i taj pipav posao poverim profesionalcu. Profesionalac će to svakako uraditi bolje od mene. Uzgred, ako niste primetili, ja sve svoje planove uredno zapisujem.

Poslednjih godina počeo sam da zaboravljam, pa sam često bio prinuđen da iste planove planiram po nekoliko puta. Najpre sam za planiranje koristio beležnice malog formata, ali kako je planova mnogo, uskoro sam prešao na velike ukoričene sveske.

I bogami, nakupilo se proteklih godina tih svezaka poprilično. Eto, jedva sam se malopre provukao do ovog stočića da zapišem svoje planove. Još kažu da će zima ove godine biti nezgodna. Čoveku u takvoj situaciji ne preostaje ništa drugo do da planira.

Odavno planirаm i da nabavim jedan dobar računar i da bar deo tih planova katalogizujem i prebacim na disk. Tako bih oslobodio prostor za mali poljski krevet na rasklapanje, tamo u uglu, pored radijatora. Teško je spavati zimi na terasi i planirati.