DIPLOMATSKI KOR

I samo ime ove poslastice ukazuje na to da se sprema u specijalnim prilikama. Diplomatski kor! Ne znamo otkud ovaj naziv, ali pretpostavimo da je desert bio poslužen posle nekog od sastanaka na najvišem nivou.

diplomatski kor

Sastojci:

10 jaja
ZA PATIŠPANJ:
10 kašika šećera
6 kašika brašna
ZA KREM:
1 litar mleka
3 kašike gustina
2 vanilin šećera
300 grama mlevenih oraha
300 grama suvog grožđa
250 grama slatkog od višanja
ZA UKRAŠAVANJE:
2 kesice praška za šlag
200 mililitara mleka

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj tako što u sud za mućenje polupamo 6 jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se ne rastopi. Dodamo brašno i mešamo dok se testo ne sjedini. Testo nanesemo u veću pravougaonu tepsiju obloženu kuvarskim papirom i pečemo 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo 600 mililitara mleka i dodamo šećer. U preostalo mleko u menzuri dodamo gustin. Preostala 4 jaja polupamo, belanca stavimo u sud sa strane, a žumanca dodamo u menzuru. Dodamo vanilin šećer i promešamo žicom za mućenje.

Neprekidno mešajući žicom u provrelo mleko dodamo sadržinu iz menzure. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta.

Patišpanj izvadimo iz tepsije, odstranimo papir i isečemo na 15-ak kocki. Dno kvadratne staklene činije prekrijemo kockama patišpanja. Na patišpanj nanesemo deo krema. Na krem nanesemo mlevene orahe i suvo grožđe. Ponovo poređamo parčad patišpanja, nanesemo krem, mlevene orahe i suvo grožđe.

Poređamo i preostalu parčad patišpanja, premažemo preostalim kremom, nanesemo orahe i suvo grožđe. Na kraju nanesemo slatko od višanja.

U sud za mućenje stavimo prašak za šlag, sipamo mleko i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. Pomoću kuvarskog šprica šlagom ukrasimo desert.

Prijatno!