ĐANGO VINO IMA SAMO 2.000 BOCA

Vino Đango 2016 je napravljeno od kaberne sovinjona iz najboljeg vinograda vinarije Chamlija, smeštene nedaleko od Crnog mora. Cena boce je 120 evra.

 

Turska vinarija Chamlija, sa čijim vinima su dobro upoznati i naši enofili i koja se smatra za najbolju vinsku kuću ove zemlje, lansirala je Đango 2016, prvo vino u Turskoj u cenovnom opsegu iznad 100 evra.

đango

U pitanju je vino po imenu Đango 2016, napravljeno od kaberne sovinjona iz najboljeg vinograda ove vinarije smeštene u podnožju tračke planine Strandža, pedeset kilometara od Crnog mora. Cena vina je 120 evra, a napravljeno je samo 2.000 boca za koje se preporučuje odležavanje do deset godina, pa i duže.

Ovo nefiltrirano vino sazrevalo je dve godine u novim francuskim barik buradima od 400 litara i napravljeno je u skladu sa načelima prirodnog vinarstva.

Osnivač kuće Chamlija, Mustafa Čamlidža, rekao je da je u ovom vinu spojena njegova ljubav prema vinarstvu i dobroj muzici. Vino je ponelo ime po jednom od najboljih gitarista svih vremena, Đangu Renaru:

Razlog za odluku da posvetimo vino ovom izvanrednomo muzičaru leži u tome što je, nakon što je izgubio dva prsta u požaru kada je imao 18 godina, Đango odlučio da to iskoristi kao priliku da dodatno razvije svoj talenat, umesto da odustane od sviranja. Đango je bio osoba koja je živela pod vrlo zlosrećnim okolnostima. On je bio romski muzičar koji je pravio svoju najbolju muziku tokom nemačke okupacije Francuske. Umesto da zahteva od sveta da mu izađe u susret, on je težio ka tome da čovečanstvu pokloni svoj ogroman muzički talenat i radio je to pod bilo kojim okolnostima – nadahnuto je rekao Mustava Čamlidža.

Vino će dobiti promociju koja je san svakog ljubitelja vina i muzike: Isa Bal MS, jedan od najboljih somelijera na planeti, služiće vino Đango 2016 u britanskom restoranu Trivet, u pratnji brižljivo odabranih pesama Đanga Renara.

Izvor: Vinoifino.rs