ESKIM TORTA

Iako prema nazivu deluje da je sezonska i regionalna, zapravo ova eskim torta može da se jede na svim mogućim temperaturama i meridijanima. Probajte da se „ohladite“ uz ovu veoma ukusnu poslasticu.

eskim torta

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
300 grama šećera
4 jaja
10 kašika hladne vode
200 grama brašna
1 prašak za pecivo
100 grama mlevenih oraha
ZA FIL:
300 mililitara mleka
200 grama šećera u prahu
6 kašika griza
1 margarin
100 grama mlevenih oraha
100 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i belanca stavimo u sud za mućenje a žumanca u drugi veći sud. Izmutimo belanca mikserom. Mikserom mutimo žumanca, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Dodamo brašno, prašak za pecivo, orahe, vodu i promešamo varjačom. Dodamo izmućena belanca i mešamo dok se testo ne sjedini. Testo nanesemo u veću pravougaonu tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu na šporetu sipamo 200 mililitara mleka. U sud sa grizom sipamo preostalo mleko i promešamo. Razmekšani griz dodamo u šerpu sa provrelim mlekom i mešamo žicom za mućenje. Kada griz dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta.

U sud za mućenje stavimo margarin, šećer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane penast. Mikserom izmutimo ohlađen griz. Dodamo u sud za mućenje. Zatim dodamo mlevene orahe i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.

Patišpanj izvadimo iz tepsije, odstranimo papir i isečemo na tri lente po širini. Prvu lentu stavimo na tacnu za tortu i premažemo filom. Na fil stavimo drugu lentu i premažemo filom. Stavimo treću lentu i celu tortu premažemo filom. Na gornju površinu torte sitno izrendamo čokoladu. Stranične delove torte oblepimo mlevenim orasima, pa tortu dekorišemo belim šećernim cvetićima.

Prijatno!