BAJKA ZA LAKU NOĆ

Ako vas put kojim slučajem nanese tamo, znate šta vam je činiti. Donesite mi jednu bajku. Strašno mi nedostaje.

 

Jedne noći oko ponoći, bajke su ćaskale dok su svi u kući spavali. Igračke, krevet, sto, stolice, Nini, Koko i…

bajka za laku noć

– I tanjirići?

– Naravno! Svi, apsolutno svi. Rekla sam ti maločas!

Dakle, bajke su bile strašno ljute i nezadovoljne. Već neko vreme su zapostavljene. Niko ih ne čita. Ne možete shvatiti u kojoj meri im je bilo dosadno. Meškoljile su se, mrmljale, trudile se da pronađu neki smisao postojanja, ali sve je bilo uzalud.

Nigde čitalaca!

I kao što sam rekla, jedne noći, oko ponoći, odlučile su da napuste biblioteku u nameri da odu u Zemlju bajki.

Šta misliš, ko je pokrenuo inicijativu? Princeza na zrnu graška ponevši sa sobom još tri zrna graška za svaki slučaj. Ona je prva otišla. Demonstrativno! Nakon nje, odlučila je i Mala sirena da krene na put. Zatim Olovni vojnik. I eto kako je nastala čitava zbrka.

Prevareni vuk, da ga ne bi opet nadmudrila lisica, probudio je Crvenkapu, koja mu je bila najbolja drugarica, u želji da se pridruži ostalim putnicima.

Medved je komentarisao najnovije vesti sa kamilom, jednim beduinom i plavim zecom i nije imao ni najmanju želju da napusti biblioteku i krene u Zemlju bajki. Međutim, Pepeljuga je upravo tada u žurbi napustila prinčev raskošni zamak, izgubivši i drugu cipelu. Bosonoga je pojurila niz stotinu i trideset jedan stepenik zamka, sustižući kozu sa dva jarića koja je u žurbi zaboravila na treće jare. Ispostavilo se da ga se setila na pola puta i ubrzo se vratila po njega. Usput je srela zalutale pčelice koje su se zadesile iz druge priče i pojma nisu imale šta se ovde dešava.

Pinokio je razmišljao da li da sutradan ode u školu ili ne. Bolja opcija bi bila da krene na put sa ostalim bajkama.

Šeherezadi je bilo dosadno da ispriča 1001 bajku pa se užurbano spremila za izlazak u grad. Carev sin i Palčica stajali su nepomično ne znajući šta da rade. Većina bajki se već našla na ulici, tražeći put prema Zemlji bajki.

Ako vas put kojim slučajem nanese tamo, znate šta vam je činiti.

Donesite mi jednu bajku.

Strašno mi nedostaje.