OŽIVLJAVANJE NA DNU OKEANA

Veliki koralni greben u Australiji možda bi mogao da bude oživljen uz pomoć ambijentalne muzike, kažu naučnici sa britanskog unverziteta.

 

Naime, stručnjaci misle da bi puštanjem ambijentalnih zvukova u zdravom delu grebena uspeli da privuku mlade ribe koje bi pomogle da se koralni greben očisti.

koralni greben

Na taj način bi novi korali počeli da rastu a australijski greben se oporavi.

Sve češći naleti vrelih talasa osakatili su Veliki koralni greben ali i druge koralne grebenei doveli do „izbeljivanja“, odnosno do toda da korali izbacuju svoje simbiotske alge, prenosi Dejli mejl.

Morski biolog Tim Gordon sa Univerziteta Ekseter je sa kolegama postavio podvodne zvučnike u mrtvim delovima grebena oko ostrva Lizard sa kojih su puštali zvuke zdravog grebena – zvuke koje proizvode ribe, račići i ostali stanovnici ovog dela mora.

Stručnjaci su uočili da je dvostruko više riba dolazilo – i ostajalo blizu mrtvih delova grebena gde su stajali zvučnici nego tamo gde nije bilo ambijentalne „muzike“.

„Ribe su od suštinskog značaja za funkcionisanje koralnog grebena kao zdravog ekosistema“, rekao je Gordon.“Povećanje populacije riba moglo bi da pokrene proces prirodnog oporavka i tako nadomesti štetu koju vidimo na brojnim koralnim grebenima širom sveta“, dodao je on.

Autor studije Stiv Simpson objašnjava da su zdravi koralni grebeni izuzetno bučna mesta i da mlade ribe reaguju na zvuke grebena dok traže mesto gde bi se smestile.

„Grebeni su postali sablasno tihi sad kada su uništeni – jer su ribe i rakovi nestali – ali uz upotrebu ovih zvučnika koji emituju izgubljene zvuke, ponovo možemo da privučemo ribe“, dodao je on.

Naravno, dodaje Mark Mekin sa australijskog Instituta za pomorsku nauku, povratak riba na mrtvi greben ne znači automatsko oživljavanje ali če te ribe očistiti greben i napraviti mesta koralima da ponovo porastu.

Tim je proučavao deo grebena gde su puštali muziju i došao do zaključka da se broj riba i drugih vrsta koje su došle do njih povećao za 50 posto.

Izvor: Mondo.rs