OPADANJE KOSE MOŽE DA SE SUZBIJE

Mali trikovi koji vam mogu pomoći da sprečite opadanje kose i sačuvate njen sjaj.

Duga ili kratka, kovrdžava ili ravna, sasvim je izvesno da je negovana kosa najlepši okvir za lice i najefektniji ukras na glavi. Međutim, uz brojne izazove kao što su oštećeni krajevi, vlasi koje se tanje, krzaju, lome, suva ili masna kosa koja prekomerno opada, potrebno je mnogo napora i truda da se njena bujnost, lepota i zdravlje sačuvaju, a spreči opadanje kose.

Devojka-sa-gustom-kosom

Nega kose ne podrazumeva uvek upotrebu skupih preparata ili deset različitih vrsta šampona. Postoje brojne prirodne metode i mali trikovi koji vam mogu pomoći da sprečite opadanje kose i sačuvate njen sjaj.

Krenimo, za početak od objašnjenja koji su uzroci gubitka kose, kakve su posledice i kako se on prirodnim putem može sprečiti.

Zašto kosa opada?

Razloge za gubitak kose najpre treba potražiti u genetici. Nasledna ćelavost posebno je izražena kod muškaraca, mada nije isključeno da će se pojaviti i kod žena. Opadanje kose može biti posledica hormonalnih poremećaja, različitih bolesti, upotrebe određenih lekova, ali i kao reakcija na neku traumu ili stres.

Vrlo često uzrok može biti nedostatak vitamina i minerala, pogotovo kada govorimo o gvožđu. Kod žena može biti prateći znak fizioloških stanja kao što su trudnoća i menopauza.

Autoimuno oboljenje alopecia areata jedan je od čestih oblika ćelavosti, kada kosa opada na pečate.

Bez obzira na to šta ga izaziva, gubitak kose dolazi kao dodatni stres i želećete da što pre rešite. Mnogo je stvari koje možete učiniti da usporite ili zaustavite opadanje kose, a odgovarajuće lečenje potražite u uzrocima problema.

Prirodna nega, pravilna ishrana, preparati na bazi bilja mogu regenerisati vašu kosu i smanjiti šanse da je izgubite. U onim slučajevima gde to nije moguće učiniti prirodnim putem, sjaj i lepotu kose možete povratiti savremenim metodama presađivanja.

Transplantacija kose kao trajno rešenje

Priroda je svakome dala lepu i zdravu kosu, ali je izuzetno teško održati je takvom u moderno doba kada ima previše štetnih uticaja iz okoline. Kod drastičnog gubitka kose koji je nemoguće sprečiti i izlečiti, presađivanje dolazi kao idealno, i što je najbitnije, trajno rešenje problemaSavremene metode kao što je DHI transplantacija kose, na primer, bezbolno i brzo vraćaju kosi stari volumen i sjaj. Kod ove tehnike je karakteristično to što može odrediti smer rasta dlake, pa je krajnji rezultat gusta kosa punog volumena.

Prirodne metode za negu kose

Priroda je dobar učitelj i otkriva nam  na koji način da zaštitimo vitalnost kose, kao i kako da oštećenu kosu oporavimo. Gotovi proizvodi za negu kose često sadrže hemijske supstance koje donose više štete nego koristi. Zbog toga je najbolje da šampone, maske i druge preparate napravimo sami, od onih sastojaka koji neće nadražiti vlasište i kožu.

Priroda je izvor delotvornih sredstava za svaki tip kose, bilo da je reč o normalnoj, suvoj, masnoj ili kosi bez sjaja. Počev od češljanja, preko pranja i sušenja, predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta i prirodnih metoda koje će pomoći da vaša kosa uvek blista i bude zdrava.

  • Redovno češljajte kosu

Da bi vaša kosa bila zdrava neophodno je dugo i izdašno češljanje. Češalj i četka masiraju teme i podstiču cirkulaciju. Bolja prokrvljenost kože glave i vlasišta znači i više hranljivih materija za vaše vlasi, a to je put do sjajne i rastresite kose. Ne češljajte kosu dok je mokra, jer je tada osetljivija i podložnija lomljenju. Kod suve kose preporučuje se češljanje ujutro i uveče po tri minuta, pa i duže.

Uz češljanje kao svojevrsnu masažu, možete teme masirati i jagodicama prstiju, laganim kružnim pokretima.

Kao što brinete o kosi, važno je da održavate i svoje češljeve i četke – jednom nedeljno ih operite u mlakoj vodi sa malo šampona, dobro isperite i ostavite da se suše na vazduhu.

  • Perite kosu blagim šamponima

Nega kose počinje blagim pranjem, odnosno korišćenjem prirodnih šampona koje možete napraviti i sami. Pravljenje šampona vam neće oduzeti mnogo vremena, a isplatiće vam se višestruko kroz sjajnu i zdravu kosu.

Jedan od univerzalnih recepata je onaj za šampon sa sapunom od maslinovog ulja, kada je potrebno samo da otopite jednu kafenu kašiku pahuljica sapuna u 100 ml vode koja ne ključa, rashladite je i po želji dodate aromatična ulja. Upotreba ovog prirodnog preparata garantuje gipku i čvrstu kosu koja sija.

Od izuzetnog značaja je da kosu dobro isperete od šampona. Dodatnu blistavost dobićete ukoliko je nakon pranja potopite u posudu sa toplom vodom. U vodu možete staviti malo limunovog soka ili sirćeta, koji će na blag način temeljno ukloniti ostatke sapuna sa vaše kose.

Kod pranja je važna i temperatura vode. Izbegavajte vreo tuš, jer prevrućom vodom iscrpljujete kosu i iritirate vlasište. Neka voda bude topla, a na kraju tuširanja, brzo isperite kosu hladnom vodom.

  • Odaberite prirodno sušenje i bojenje kose

Kad god ste u prilici izbegnite sušenje kose fenom, kao i pegle za ispravljanje i kovrdžanje kose. Među vodećim faktorima za gubitak kose kod žena su upravo štetni uticaji koji potiču od prečestog izlaganja kose toploti i hemijskim faktorima. Farbanje, minival, uvijanje, lakovi i pene za kosu, agresivno zatezanje u punđe i repove – sve ovo može dovesti do pojačanog opadanja vlasi.

Ostavite kosu da se osuši prirodno, na vazduhu. Od farbi birajte one bez amonijaka i hidrogena ili se odlučite za prirodne boje. Primera radi, ukoliko tamnoplavu ili smeđu kosu isprete crnim čajem, ona će poprimiti crvenosmeđu nijansu.

  • Koristite ulja i maske

Regenerator i prirodne maske za kosu su, uz šampon, dobar način da sačuvate njen volumen i sjaj. Kod upotrebe maski je važno da im date vremena da deluju. Najmanje jednom nedeljno nanesite hidratantnu masku na čistu i vlažnu kosu i ostavite tako tri do pet minuta. Nakon toga dobro isperite.

Kod izuzetno suve i oštećene kose umesto veštačkih preparata utrljajte majonez u kožu glave i stavite plastičnu kapu. Nakon nekoliko minuta temeljno isperite. Kosa će na ovaj način dobiti neophodnu vlagu.

Sličan efekat postići ćete ukoliko sveže opranu kosu isperete litrom toplog i nezaslađenog čaja.

Prirodna ulja učiniće čudo za suvu kosu. Napravite sami lekovito pakovanje tako što ćete pomešati 50 ml bademovog ulja, 30 ml suncokretovog, orahovog i ricinusovog ulja i 5 ml ružinog i ostaviti dva dana na hladnom mestu. Jednom mesečno, dve večeri uzastopce nanesite ovo pakovanje na kosu, umotajte je peškirom i ostavite da prenoć. Ujutro je isperite blagim šamponom i sa mnogo vode.

Zdravlje kose na usta ulazi

Način na koji se hranite, nutritivna vrednost namirnica koje unosite u organizam, te njihov  nedostatak – sve ovo u velikoj meri može uticati na vaše opšte zdravlje, ali i na zdravlje kose. Neka istraživanja su pokazala da sirovo povrće i sveže začinsko bilje mogu smanjiti rizik od ćelavosti ili bar usporiti njen početak.

Svakodnevni unos vitamina, minerala, proteina, te aminokiselina, mogu sačuvati vašu kosu od prekomernog opadanja. Imajte uvek u tanjiru lisnato zeleno povrće kao što su salata, zelje, spanać i začine poput peršuna i bosiljka.

Opredelite se za  hranu poput jaja, orašastih plodova, pasulja i graška, ribe, mlečnih proizvoda sa malo masti, piletine i ćuretine. Ove namirnice su dobar izvor proteina. Kad znamo da se folikuli dlake uglavnom sastoje od proteina koji se zove keratin, neće nam biti teško da pronađemo vezu između zdrave kose i proteinskog tipa ishrane.

Sladak krompir i slatka paprika snabdeće vas dovoljnom količinom vitamina A, koji je u direktnoj vezi sa brzinom rasta kose.

Nedostatak pravih hranljivih sastojaka, uključujući vitamine A, C, D i E, kompleks vitamina B, biotin, cink, gvožđe i već pomenute proteine i esencijalne masne kiseline, može usporiti rast kose ili čak izazvati njen gubitak. Promenom načina ishrane to se i te kako može sprečiti. Zbog toga izaberite da se hranite zdravo da biste bili zdravi i da bi vaša kosa zablistala u svom punom sjaju.