OPERACIJA „MIGRACIJA“

Beli ždralovi su kao jedne od najvećih ptica na američkom kontinentu bili pred nestajanjem, ali ih je spasao jedan ornitolog kroz zanimljiv program koji je osmislio.

 

Beli ždralovi su bili pred izumiranjem, ostalo ih je samo 150. Oni su jedna od najvećih ptica u Severnoj Americi.

beli ždralovi

Međutim, činilo se da im je kraj blizu, sve dok 1990. godine u Vinskonsinu ornitolog Džordž Arčibald nije odlučio da pokuša nekako da spase ovu pticu od izumiranja.

Napravio je program gajenja ptica u zatvorenom. Odmah se javlja prvi problem. Kada se ptice izlegu vezuje se za prvo biće koje vide, u prirodi to je odrasli ždral, ali u zarobljeništvu to je čovek.

Arčibald ima samo nekoliko odraslih ptica, nedovoljno za čitavo jato. Postoji samo jedno rešenje, a to je da imitira ždralove. Da bi prekrili ljudski lik on i njegov tim ljudi oblače bele kostime s lutkom ptice na rukavu.

Narednih par meseci ptići prate maskirane dresere, koji ih uče kako da se odbrane u prirodi i prežive. Ipak nisu predvideli krucijalan problem, a to je da ta vrsta zimi leti na jug u Okrug Galf.

Ptice na slobodi instiktivno znaju gde da migriraju, ali ptice u zatvorenom moraju da nauče gde da lete. Za Arčibaldov tim, migracija ptica je velika prepreka budući da čovek ne može da leti. Međutim, Arčiblad je slučajno gledao snimak u kome kanadski pilot Bil Lišman iz zabave dresira guske da lete za njim.

To ga je motivisalo da osmisli program „Operacija migracija“. Njegov tim i on su počeli da dresiraju ptice, tako što su im periodično puštali zvuk ultralakog aviona. Ptice su vremenom počele da prate taj zvuk. Zatim 2001. godine odlučuje da angažuje Lišmana. Kanađanin je u kostimu ždrala ušao u avion, poleteo, a za njim kao što se se nadali i jato belih ždralova, 48 sati kasnije jato je sletelo bezbedno na Floridu. Otad ptice migriraju bez problema.

Za to vreme ovaj uporni orintolog odveo je 191 pticu na Floridu. I sada imaju mnogo veće šanse da opstanu.