UMETNICA IZ SENKE

Kamij Klodel je oduvek obitavala u senci svog učitelja i saradnika, velikog Ogista Rodena. Ova senka joj je nekada bila zaklon i zaštita, ali i zla kob njenom stvaralačkom duhu.

 

Poznatija po svojoj strastvenoj i tragičnoj vezi sa 24 godine starijim Rodenom i tridesetogodišnjem boravku u bolnici za mentalno zdravlje, Kamij Klodel je uglavnom bila zaboravljena kao umetnica sve do kraja sedamdesetih godina 20. veka.

kamij klodel

Rođena na severu Francuske pre 155 godina, Kamij Klodel se sa porodicom preselila u Pariz 1881. godine. Tu ju je najpre podučavao Alfred Buše na Akademiji „Kolarosi“, jednoj od retkih akademija koje su u to vreme primale žene. Kako je Buše bio Rodenov prijatelj zamolio ga je da nastavi da je podučava, jer je on morao da otputuje.

Sa samo 19 godina, Kamij je postala Rodenova učenica, pomoćnica, a uskoro i saradnica. U Rodenovom ateljeu će biti u prilici da proučava akt i anatomiju, što je u 19. veku, inače, bilo neuobičajeno za žene. Osim što su zajedno radili, njih dvoje su ubrzo postali i ljubavnici, mada je on već bio u vezi i imao dete.

Između 1882. i 1889. godine izlagala je biste i portrete na Salonu francuskih umetnika na kojima se jasno video Rodenov uticaj u ekspresivnosti prikaza delova ljudskog tela. Roden je napravio nekoliko njenih portreta, a ona je izvajala njegovu bistu koja je njemu bila omiljena.

Porodica se protivila ovoj vezi, pa je Kamij napustila porodičnu kuću. Vezu sa Rodenom prekinula je 1892, ali je nastavila da ga redovno viđa sve do 1898. godine, kada je odlučila da ga potpuno napusti i posveti se svom samostalnom radu.

Roden je nastavio finansijski da joj pomaže i napravio je mali fond iz koga su pokrivani njeni troškovi i posle njegove smrti. Želeo je da u Muzeji koji je posvećen njegovom radu, postoji i prostorija Kamij Klodel, što mu je ispunjeno mnogo godina kasnije.

Međutim, suočena sa osudama okoline i porodice, Kamij je postala hirovita i paranoična. Posle veoma rđavih ocena kritike potpuno se otuđila od svih. Uništila je veliki deo svojih radova i potpuno prestala da radi. Plašila se da će joj Roden ukrasti ideje ukoliko nastavi da radi i taj strajh je iskazala u gomili pisama. Majka i brat, Pol Klodel, koji je u međuvremenu postao poznati diplomata i književnik, odlučili su da je smeste u duševnu bolnicu.

Brat će je u bolnici posetiti samo nekoliko puta, a majka nijednom. U pismima koja je slala, molila je za izbavljenje, međutim, uzalud. Umrla je 1943. godine, a kako se niko od njene porodice nije pojavio, sahranjena je u zajedničkoj grobnici na groblju psihijatrijske bolnice u Monfaveu.

Prva retrospektiva radova Kamij Klodel prikazana je u Rodenovom muzeju 1951. godine, ali i pored toga, njeno delo je bilo gotovo nepoznato sve do 1980. kada su se pojavile razne biografije i film. Strasti i borbe, kao i tragična sudbina Kamij prikazana je i u knjizi istoričara Žaka Kasara Slučaj Kamij Klodel.

Gotovo svi radovi Kamil Klodel su sakupljeni i od 2017. godine se mogu videti u Muzeju „Kamil Klodel“ u gradiću Nožen sur Sen, na 100 kilomatara od Pariza. U Muzeju se nalazi većinu skulptura koje nije uništila i nudi širok pregled njene umetničke putanje koji se nadopunjuje sa manjom zbirkom smeštenom u Rodenovom muzeju u Parizu.

Izvor: RTS