VINA SA DNA MORA

Nekonvencionalni način odležavanja vina, koji ima svoje vatrene sledbenike širom sveta, dobio je i svoj naučni skup. Kongres o podvodnim vinima održan je po prvi put u Španiji.

 

U Bilbau u Španiji 12. i 13. decembra održan je prvi Kongres o podvodnim vinima. Kongresu je prisustvovalo više od pedeset gostiju iz sveta vina: enologa, vinara i drugih stručnjaka posvećenih sve snažnijem trendu ostavljanja vina da zri na dnu mora.

kongres o podvodnim vinima

Događaj održan u centru za pomorsku istoriju u najvećem gradu Baskije bavio se svim aspektima ovog pomalo ekscentričnog pravca u vinarstvu, od naprednih tehnika za odležavanje u moru do vinarija koje neetičkim ponašanjem, zapravo varanjem i traženjem prečica u proizvodnji, kvare reputaciju podvodnog vinarstva.

Događaj je organizovala vinarija Crusoe Treasure, kuća sa jakom reputacijom u svetu podvodnih vina, koja je počela sa radom pre deset godina i od tada pravi vina kojima su stručnjaci dali visoke ocene.

Učesnici su mahom polemisali o tome da li vina ostavljena u moru zaista imaju drugačiji aromatski profil od onih koja su sazrevala na konvencionalan način. Stručnjaci koji veruju u vina iz mora tvrde da ovakva vina sazrevaju brže, i da im je ukus često kompleksniji i suptilniji od onih iz vinskih podruma.

Marlena Bonila iz vinske kuće Protos rekla je da je sprva bila skeptik i da su joj se postepeno otvorile oči:

– Moram da priznam da sam imala izvesne sumnje pre nego što sam probala ova vina. Posle toga sam videla da je način na koji ona evoluiraju pod vodom veoma uzbudljiv. Kao da im boravak u moru brže daje zrelost i zaokruženost – rekla je.

Deo kongresa bila je i demonstracija vađenja sazrelih vina sa morskog dna – proces koji je uvek spektakularan, slažu se učesnici ovog zanimljivog skupa.

Izvor: Vinoifino.rs