ANALIZA

Kupovina organske hrane, koja je znatno skuplja, praktično znači uzaludno trošenje para. Rezultati ispitivanja iste vrste povrća gajenog na organski i na klasičan način pokazali su da razlike u kvalitetu nema.

 

Organska proizvodnja je velika marketinška priča, kaže dr Jagoda Jorga.

kupovina organske hrane

Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta uradio je ispitivanje hemijskog sastava 11 vrsta povrća i šampinjona sa tri beogradske pijace, one sa organskom hranom, i dve zelene tržnice. Analiza je pokazala da povrće gajeno na organski način nije boljeg kvaliteta u pogledu nutritivno značajnih elemenata od onih dobijenih konvencionalnom proizvodnjom.

Organska hrana skuplja, a nije kvalitetnija

Profesorka sa Instituta Jelena Popović Đorđević kaže da su rezultati ukazali na to da se proizvodi sa organske pijace nisu mnogo razlikovali po ispitivanim parametrima, osim što su imali više kalijuma.

Analiziran je 21 esencijalni, toksični i potencijalno toksični element u uzorcima 12 namirnica sa tri pijace i najvažnije je da većina toksičnih elemenata uopšte nije detektovana u povrću i šampinjonima. Prema pravilniku koji važi u našoj zemlji, prisustvo olova i kadmijuma bilo je ispod nivoa maksimalno dozvoljenih koncentracija, precizirala je Jelena Popović Đorđević.

Naša poznata lekara Jagoda Jorga koja je supspecijalista za ishranu kaže da je nisu iznenadili ovakvi rezultati istraživanja.

„Priča o čistoj organskoj proizvodnji je jako pogrešno tumačena. Apsolutno je netačno da se u organskoj proizvodnji ne koristi ništa od raznih hemijskih sredstava. Postoji spisak dozvoljenih i mera i sredstava. Taj zakon sam detaljno čitala, pravili su ga odlični stručnjaci iz Novog Sada i on ne predviđa da to bude, što bi se reklo, sterilna hrana“, napominje sagovornica.

Hemija je svuda, bitna je kontrola

Ona napominje da kontrole agrotehničkih mera u svetu, odnosno u zemljama u kojima se primenjuju, odavno podrazumevaju kontrolu svih herbicida i pesticida koji su u ograničenom obimu neophodni za gajenje zdravih poljoprivrednih proizvoda.

„Organska proizvodnja je velika marketinška priča, a nije velika stručna priča. Nikada nijednim preporukama na svetu niko nije napisao da ljudi, da bi se hranili kako treba, treba da koriste isključivo organski gajene proizvode“, kategorična je Jagoda Jorga.

Ona zato smatra da je jako dobro da se objavljuju takvi podaci, da je red da se ljudi upoznaju sa tim, pa neka se opredeljuju na osnovu njih. Pri tome je, kako kaže, jako važno da ozbiljna država, kako bi zaštitila zdravlje ljudi, stalno kontroliše kvalitet sve hrane koja postoji na tržištu, bila ona organska ili klasično uzgajana.

Prema oceni Jagode Jorge, od hemijskih materija kojima se biljke tretiraju mnogo je veći problem prekomerni unos čak i onog što je jako kvalitetno, a posebno šećera, masnoća i soli.

„To je ono što odslikava problem ishrane savremenog čoveka, a to je prekomerni unos različitih stvari i naravno imamo problem prekomernog unosa hrane lošeg kvaliteta. Ne u smislu hemijske zagađenosti, nego u smislu siromašnog nutritivnog sastava, kakva je, na primer, većina grickalica“, kaže dr Jorga.

Takvim proizvodima lošeg nutritivnog sastava i niske cene, a dobrog ukusa, da li zbog toga što je začinjeno, ljuto, slano, pikantno ili slatko, podstiče se njihovo prekomerno unošenje sa idejom — prodati što više. Zato Jorga napominje da je, kada je hrana u pitanju, veći problem u prerađivačkoj sferi, nego u primarnoj proizvodnji.

I u svetu isti zaključak

Analiza našeg Poljoprivrednog fakulteta praktično je samo potvrdila ono do čega su došli istraživači sa američkog Stanford univerziteta, koji su još 2012. godine zaključili da nema značajne razlike između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili uticaja na zdravlje.

Pre Stanforda takve rezultate je dobila i britanska Agencije za standard hrane.

„Neki veruju da je organska hrana uvek zdravija i hranljivija. Bili smo pomalo iznenađeni kada smo uvideli da to nije tako. Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane, ako ste odrasla osoba i donosite odluke o hrani isključivo na osnovu efekata po zdravlje“, rekla je jedna od autorki istraživanja urađenog još pre deset godina, doktorka Kristal Smit Spangler.

Izvor: Sputnjik   kupovina organske hrane