MUŠKI POSAO U ŽENSKIM RUKAMA

Sretina Kovačević se već 30 godina bavi popravkom akumulatora za sve vrste motornih vozila i čuveni je majstor tog posla u Čačku i okolini.

 

U prethodnom 20. veku, a možda je bliže stvarnom stanju prethodnih decenija, mnogo toga se promenilo u korist žena. Najbolji dokaz za to je Sretina Kovačević iz Čačka.

sretina

U ne tako dalekoj prošlosti se znalo – muž je bio taj koji je brinuo da obezbedi sredstva za porodicu, a obaveze žene su bile da brine o kući i deci. Međutim, nova vremena donela su i preraspodelu porodičnih obaveza o čemu govori i zanimanje Sretine Kovačević, koja se već 30 godina bavi popravkom akumulatora za sve vrste motornih vozila. Kao čuvenog majstora u ovom poslu u Čačku i šire, kažu njene stalne mušterije, nema joj ravnog.

– Neki me oslovljavaju majstorom, drugi majstoricom, ali na to ne obraćam pažnju već se upravljam prema narodnoj izreci da nije bitno da li je mačka bela ili crna, ako dobro lovi miševe.

I Sretina je do pre 30 godina bila zaposlena i ujedno, kao i sve druge žene, vodila računa o svemu u kući i oko kuće, što radi i danas, ali na malo drugačiji način.

– Kada sam pre tri decenije ostala bez posla mislila sam da se ceo svet oko mene srušio, ali to stanje je kratko trajalo, a to što sam danas jedan od najboljih poznavalaca akumulatora došlo je slučajno, ako slučajnosti ima. Jer, to što sam ostala bez posla danas shvatam kao da mi je neko učinio veliku uslugu. Malo pomalo, a potom sve više, bila sam u radionici svog supruga koji se bavio ovim poslom i od njega sam i očima i rukama krala zanat od kojeg danas moja porodica živi sasvim pristojno.

Dakle, da li prstom sudbine ili zbog moje želje da nikad više nikome ne pružim priliku da mi uruči rešenje da sam otpuštena, postala sam majstor za popravku svih vrsta akumulatora – objašnjava Sretina, koja je imala dovoljno hrabrosti da uđe u svet zanata koji je po nepisanim pravilima predviđen za muškarce.

Dodaje da je rad na popravci akumulatora tek deo njenih svakodnevnih poslova i u šali dodaje da joj se ponekad čini da lakše reši i najteže kvarove na automobilu nego što skuva pasulj.

– I jedno i drugo su mi zadovoljstvo, ali nekako mi je struja iz akumulatora već odavno ušla u vene.

sretina maše

U početku rada na popravci akumulatora, kaže Sretina, nije bilo baš lako, jer su mušterije bile nepoverljive u njene sposobnosti da im reši probleme sa strujom u njihovim automobilima.

– Zaista, bilo je teško u početku jer su vozači bili nepoverljivi, ali upornošću, a posebno dobrim radom njihov odnos se prema meni u potpunosti promenio. Istina, ima i danas vozača koji kod mene dođu po preporuci, pa pomalo sumnjičavo gledaju kako im rešavam problem, ali i toga je sve manje jer sam za sve ove godine kod vozača stekla dobar glas i poverenje kao dobra majstorica, ili majstor, kako hoćete – priča majstorica Sretina Kovačević.

Znanje, iskustvo i snaga

– Varaju se oni koji misle da je ovaj zanat tako naivan i lak. Naprotiv, treba mnogo znanja, iskustva, a ponekad i snage jer popravljam i akumulatore kamiona koji su veoma teški. No, sve je to deo posla, ali ima u tome i dosta zadovoljstva, mada ni zarada nije zanemarljiva – kaže Sretina.

Pomaže i danju i noću

Za Sretinu nema odmora ni danju ni noću. Jer, Čačak je prometno mesto, automobili se često kvare, a ona razume ljude koji su u nevolji.

– Naravo da pomažem u svako doba dana i noći i to i na putu. Pa, ne mogu da ostavim čoveka čija su kola u kvaru, a auto mu pun dece i krenuli su na dalek put. Ponekad su to i banalne popravke i lako se rešavaju, a meni lično je najveća satisfakcija za napor kada mi posle izvesnog vremena dođe čovek tek da mi se zahvali na pomoći. E to su trenuci koji ne mogu da se plate nikavim parama – naglašava Sretina.

Izvor: Vesti-online.com