MAKEDONSKA TAVA SA SUVOMESNATIM PROIZVODIMA

Makedonska tava u kojoj su izmešani ukusi dimljenog vrata, pečenice i čajne kobasice, ali gde ima i svinjskog i telećeg krtog mesa, kao i paprika i šampinjona, pravi je džumbus od specijaliteta. Ali dok ne bude takvog jednog „kreativnog nereda“, nema ni jela „prste da poližeš“!

makedonska tava

Sastojci:

150g tankih lenti dimljenog svinjskog vrata
2 zelene paprike
peršun
4 glavice crnog luka
300 grama svinjske krtine
300 grama teleće krtine
100 grama tankih parčića čajne kobasice
4-5 lovorova lista
200 mililitara kisele pavlake
1 kašika mešavine začina
500 grama svežih šampinjona
150 grama tanko isečene pečenice
2 crvene paprike
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavice crnog luka sitno isečemo. Crvene i zelene paprike isečemo na kocke. Na kocke isečemo teleće i svinjsko meso. Sitno isečemo peršun. Pečenicu, svinjski vrat i čajnu kobasicu isečemo na sitnije kocke. Šampinjone isečemo na listove.

U šerpi na zagrejanom ulju pržimo isečen crni luk. Kada luk omekša, dodamo parčad svinjskog vrata, čajne kobasice i pečenice. Dodamo isečene paprike, teleće i svinjsko meso, šampinjone i promešamo. Zatim dodamo lovorove listove, mešavinu začina, isečen peršun, posolimo, pobiberimo i promešamo. Sipamo 300 mililitara vode.

Posle 30-ak minuta kuvanja sklonimo šerpu sa šporeta. Sadržinu iz šerpe preručimo u zemljanu posudu za pečenje.

U sud sa kiselom pavlakom sipamo 100 mililitara vode i promešamo žicom za mućenje. Razmekšanom pavlakom prelijemo sadržinu u posudi. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, posle čega serviramo makedonsku tavu pomoću kutlače dok je još vruća.

Prijatno!