SNAŽENJE IMUNOG SISTEMA

Vrste kordiceps gljive koje se najčešće koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini poznate su po različitim biološkim aktivnostima, a naročito po učincima na povećanje imunosti organizma.

 

Kordiceps (Cordyceps sinensis) se odnosi na rod malih gljiva koji se u tradicionalnoj kineskoj medicini smatraju esencijalnim biljem. Koriste se za lečenje različitih zdravstvenih problema, kao što su astma, dijabetička bolest bubrega i fibroza pluća.

kordiceps

Većina gljiva iz roda kordiceps je endoparazitska, što znači da žive unutar svog domaćina. U nedavnoj studiji, istraživači iz Južne Koreje izvestili su da ekstrakti iz Paecilomyces hepiali (gljive izolovane iz vrste kordiceps) imaju povoljna dejstva na zdravlje čoveka. Ovi ekstrakti, koji se zovu CBG-CS-2 mogu se apsolutno bezbedno koristiti kao suplementi za poboljšanje funkcije imunog sistema.

CBG-CS-2 može pojačati imunitet

Vrste kordiceps gljive koje se najčešće koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini poznate su po različitim biološkim aktivnostima, naročito po učincima na povećanje imunosti organizma. Kordiceps se inače smatra divljom gljivom i uzgaja se oko Himalaja, kao i u drugim delovima Kine na velikim visinama, dok po svom izgledu nimalo ne liči na pečurku.

Zbog takvih uslova se prikupljanje velikih količina ovih gljiva pokazalo teškim i zahtevalo je razvoj veštačkih tehnologija proizvodnje kako bi se masovno proizvodile ove korisne gljive.

Paecilomyces hepiali, soj gljive kultivisan iz micelija kordicepsa, produkt je ovog tehnološkog napretka. Prema studijama, ekstrakti iz Paecilomyces hepiali obiluju istim fitohemikalijama prisutnim u gljivi kordiceps. Ova biljna jedinjenja daju parazitskoj gljivi terapeutska svojstva, koja između ostalog uključuju antikancerogeno, protivupalno, antimikrobno, antioksidativno, antihiperlipidemično i antiejdžing delovanje.

Za potrebe ove studije istraživači su odlučili da istraže efikasnost ekstrakta kulture Paecilomyces hepiali u jačanju imunološkog sistema, kao i da procene njegovu bezbednost za zdravlje ljudi. Regrutovali su 79 zdravih odraslih osoba i podelili ih u dve grupe. Interventna grupa činila je 39 odraslih, dok je kontrolnu grupu činilo 40 odraslih.

Interventna grupa je osam nedelja dobijala 1,68 grama ekstrakta CBG-CS-2 u obliku kapsula, dok kontrolna grupa nije. Istraživači su procenili aktivnosti prirodnih ćelija ubica (tzv. NK ćelije) i nivo medijatora dobijenih iz monocita pre i nakon osmonedeljnog tretmana.

Oni su izvestili da je, u poređenju sa kontrolnom grupom, interventna grupa pokazala značajno pojačanje citotoksične aktivnosti NK ćelija posle osam nedelja lečenja. NK ćelije su bela krvna zrnca koja su najpoznatija po sadržavanju virusnih infekcija kao dela imunog odgovora. Njihova povećana aktivnost kod ispitanika koji su uzimali CBG-CS-2 potvrdila je povećanje efekta dodatka na imunu funkciju.

Na osnovu svojih otkrića, istraživači su zaključili da imunološki sistem dobro funkcioniše sa suplementacijom CBG-CS-2 i da je ekstrakt kordiceps siguran i efikasan način za jačanje imuniteta posredovanog ćelijama kod zdravih odraslih osoba.

Zdravstvene koristi gljive kordiceps

Cordyceps sinensis i Cordyceps militaris su dve najšire proučavane vrste ove fantastične gljive koje se nalaze u prirodi. Ekstrakti ove dve vrste često se uključuju u dodatke ishrani i povezani su sa širokim spektrom zdravstvenih koristi, kao što su:

  • anti-tumorska svojstva
  • kardio-zaštitna svojstva
  • dejstva na snižavanje holesterola
  • smanjenje nivoa šećera u krvi
  • poboljšavanje fizičkih mogućnosti
  • dugovečnost
  • smanjenje upale

Egzotična gljiva kordiceps ima dugu istoriju upotrebe kao tretman za razne tegobe. Međutim, iako je njihova bezbednost ograničena njihovom širokom upotrebom u tradicionalnoj kineskoj medicini, ipak je poželjno da se pre uzimanja leka u kome se nalazi ekstrakt ove gljive konsultujete sa svojim lekarom. Tako ćete izbeći nepotrebne reakcije na bilo koje lekove koje trenutno uzimate i zaštititi sebe od kontraindikacija.