OPREZ KOD PODGREVANJA HRANE

Dok neke namirnice podgrevanjem gube nutritivna svojstva, druge u sebi sadrže jedinjenja koja zagrevanjem postaju toksična. U namirnice koje se ne podgrevaju spadaju piletina, pečurke, pirinač…

 

Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima podgrevanjem termički obrađenih namirnica možete da napravite više štete nego koristi. Zato postoje određene namirnice koje se ne podgrevaju.

namirnice koje se ne podgrevaju

Upravo zato su “Food Standards Agency” i “European Food Information Council” napravili listu namirnica koje ne biste trebali da podgrevate.

Piletina

Piletina je bogata proteinima, a upravo su oni jedan od razloga zašto ne biste trebali da je podgrevate. Zbog promene strukture proteina, podgrejana piletina može da prouzrokuje probavne tegobe.

Takođe, može biti zaražena salmonelom. To može biti problem, ukoliko koristite mikrotalasnu pećnicu za podgrevanje. Razlog tome je što mikrotalasi ne prodiru u sve delove mesa podjednako, što znači da će se neki delovi termički obraditi pre drugih.

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da unište. Takođe, podgrejane pečurke mogu da izazovu probavne tegobe.

Pirinač

U termički neobrađenom pirinču mogu se naći bakterije koje prouzrokuju trovanje. Kuvanjem se te bakterije uništavaju, ali čuvanje pripremljenog pirinča na sobnoj temperaturi može dovesti do pojave štetnih jedinjenja koja prouzrokuju povraćanje i dijareju.

Krompir

On podgrevanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje izazivaju botulizam – retko, ali po život opasno trovanje.

Spanać i ostalo lisnato povrće

Spanać i ostalo lisnato povrće može da sadrži visoke koncentracije nitrata, u zavisnosti od toge gde se uzgaja. Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali može da se pretvori u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

Važno je naglasiti, kada je spanać u pitanju, da stručnjaci još nisu jednoglasni. Iako je “The European Food Information Council” upozoravao da je podgrevanje spanaća opasno, izgleda da sada menjaju mišljenje jer je jedan student tvrdio da je to bezopasno i potkrepio svoj argument naučnim obrazloženjem.

U svakom slučaju spanać je daleko ukusniji kada ga jedete tek spremljenog, dakle bez podgrevanja.

Izvor: N1info.com