KORISNA PRIMENA

Ulje namenjeno kuhinji može vremenom propasti, ali i kada se to dogodi, nipošto ga nemojte bacati. U slučaju da već imate užeglo ulje, možete ga upotrebiti na više načina.

 

Svaka kuhinja u svetu koristi neki oblik ulja za kuvanje. Ako se pravilno čuva, može imati prilično dug rok trajanja. Međutim, kao i drugi prehrambeni artikli, ulje neće zauvek ostati u stanju podesnom za upotrebu, pa onda postaje užeglo.

užeglo ulje

Čak i ulje koje služi za kuvanje i čuva se u idealnim uslovima skladištenja počeće u jednom trenutku da se kvari, što se primeti drastičnim smanjenjem kvaliteta nakon jedne ili dve godine. Jednom kada se ulje užegne ono postaje neadekvatno za kuvanje.

Možete sprečiti da ulje za kuvanje propadne povremenim mućkanjem i okretanjem flaše, ali u slučaju da u kuhinji već imate užeglo ulje, nemojte ga bacati. Postoji bar osam primena kuhinjskog ulja koje više nije upotrebljivo za spremanje – od zaštite od rđe do uklanjanja boje.

Zaštita za pletene korpe i nameštaj

Pletene korpe, napravljene od trske, ratana ili bambusa, koriste se u mnogim domovima. One zahtevaju malo održavanja kako bi se sprečilo pucanje. Utrljajte malo ugrejanog užeglog ulja na korpe ili bambusov nameštaj da biste dobili njihov sjaj, a time i zaštitu od prljavštine i raznih tečnosti.

Alternativno, možete koristiti užeglo maslinovo ulje za omekšavanje i očuvanje kože. Ovakvo ulje će pomoći da se vrati fleksibilnost kožne odeće ili obuće i zaštiti ovaj materijal.

Biogorivo

Da li ste znali da automobili dizelaši mogu da rade uz pomoć užeglog ulja? Ako koristite ulje za kuvanje kao alternativu dizel gorivu, nećete morati da modifikujete automobil niti će on da izgubi nešto od svojih performansi.

Obavezno filtrirajte užeglo ulje za kuvanje da biste uklonili sve nečistoće iz njega pre nego što ga budete koristili kao gorivo.

Upotreba za lampe

Uljne lampe su jednostavni, neelektrični izvori svetlosti koje možete koristiti u nekoj odsudnoj životnoj situaciji. Da biste napravili uljnu lampu, sve što vam treba je posuda, fitilj i ulje.

Mazivo

Ako vam ponestane visokokvalitetnog ulja za podmazivanje, kao alternativu možete koristiti užeglo ulje. Na primer, škripavu šarku vrata možete da popravite sa nekoliko kapi ovakvog ulja.

Sredstvo za uklanjanje boje

Držite malo užeglog ulja u svojoj garaži ili šupi, jer ako slučajno prospete boju po rukama, nanesite ga kako biste uklonili te mrlje. Utrljajte ga na delove ruke obojene bojom, a zatim ostavite da upija oko pet minuta. Ulje će vam pomoći da se otpusti boja s kože, a onda ćete ga lako isprati sapunom i vodom.

Zaštita od rđe

Užeglo ulje za kuvanje može da se koristi kao jeftina preventiva od rđe za razne alate. Očistite komade vašeg alata tako što ćete ih premazati sa malo ulja, a onda ih obrisati.

Izrada sapuna

Užeglo ulje može da se koristi i kao sastojak domaćeg sapuna. Da biste napravili sapun, potrebno vam je ulje i ceđ, koja se može napraviti od pepela sagorelog drveta.

Zaštita drveta

Užeglo ulje i sirće mogu se pretvoriti u domaću smesu za zaštitu drvenih površina. Da biste napravili ovo korisno sredstvo, pomešajte jednake količine sirćeta i užeglog ulja u plastičnu bocu, pa ga utrljajte na drvenu površinu.

Domaća završna obrada za drvo deluje kao lak i balzam. Utrljajte ga na površinu i omogućite osveženje starog obrađenog drveta. Time ćete omogućiti da se stvori vodootporni sloj na drvene površine. Snažno izmućkajte flašu ove smese pre svake upotrebe, jer ako ona bude dugo stajala mirna, ulje i sirće će se vremenom razdvojiti.