PODRŠKA PROJEKTIMA

Žensko preduzetništvo u Srbiji ima podršku resornog Ministarstva, a jedan od dobrih primera ulaganja u inovacione ideje je i preduzetnički startup Organela.

 

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj drugu godinu zaredom podržava inovacione ideje preduzetnica kroz Program podrške razvoju koja promoviše inovaciono žensko preduzetništvo.

žensko preduzetništvo

„ORGANELA“ Teodora Tasić

Shodno tome, ponovo su opredeljena bespovratna sredstva u vrednosti od 100 miliona dinara i preduzeto je niz aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u oblast inovacionog preduzetništva.

Kao odličan primer tome je Teodora Tasić, koja sa kolegama stoji iza preduzetničkog koncepta startup-a Organela, oko kojeg su se okupili sa idejom da kvalitetnu organsku hranu učine dostupnom i ljudima u urbanim sredinama. Nakon što su postali vlasnici jednog seoskog imanja u okolini Valjeva, osnovali su Organelu i počeli da uzgajaju organsko voće i povrće i razvijaju koncept proizvodnje zdrave hrane po porudžbini – „Izvor seoske hrane“.

Koncept, koji je u okviru Programa dobio bespovratna sredstva, podrazumeva da deo bašte na poljoprivrednom gazdinstvu bude na usluzi klijentu za one vrste i sorte koje unapred odabere. Ono što je posebno zanimljivo je da klijent ima potpuno transparentan vid uzgajanja, te u svakom trenutku može da poseti svoju baštu ili da je nadgleda putem veb kamere.

Svet u kojem živimo iz dana u dan se menja, a upravo su mladi ti koji imaju mogućnost i energiju da idu u korak sa vremenom. Mladi bi trebalo da ponovo uspostave direktnu vezu između sela i grada, poljoprivrednih proizvođača i kupaca. Srbija ima izvanredne potencijale za bavljenje poljoprivredom koje treba iskoristiti. Za to je neophodna i organizovana podrška države jer su u suprotnom mladi prepušteni sami sebi“, rekla je Teodora Tasić.

Zajedno sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj nesebičnu podršku pruža i Savet za zapošljavanje grada Beograda, koji iz godine u godinu radi na osnaživanju žena u svetu preduzetništva.

Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva će i naredne, 2020. godine, takođe opredeliti nova bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona dinara, sa ciljem da se unapredi i afirmiše inovaciono preduzetništvo među ženama širom Srbije.