NAĆI MESTO U VELIKOM GRADU

Parking u Beogradu je podeljen na javne garaže i tri parking zone. Zone su podeljene po lokacijama i bojama, pa tako postoje crvena, žuta i zelena zona.

 

Parkiranje u Beogradu za sve vozače predstavlja pravi izazov. Ukoliko nemate sopstvenu garažu ili obezbeđeno parking mesto, može se dogoditi da ćete morati da parkirate svoj automobil daleko od mesta gde stanujete, radite ili iznajmljujete privatan smeštaj.

parking u Beogradu

Nije redak slučaj ni da Vas neko “okrzne” na parkingu, jer je često velika gužva. Verovatno je najsigurnije potražiti parking u javnim garažama, jer možete biti sigurni gde ostavljate svoj automobil. Posetocima sa strane parking zone često deluju prilično zbunjujuće.

Parking u Beogradu je podeljen na javne garaže i tri parking zone. Zone su podeljene po lokacijama i bojama, pa tako postoje crvena, žuta i zelena zona. Crvena zona obuhvata ulice u okolini pošta, bolnica, institucija i policijskih stanica. Dozvoljeno parkiranje traje 60 minuta po ceni od 56 dinara. Plaćanje se vrši SMS porukom na broj 9111 i potrebno je poslati broj registarske oznake. Parkirnje u žutoj zoni je moguće tokom 120 minuta, a sat vremena košta 48 dinara. Potrebno je poslati SMS sa registarskom oznakom na broj 9112. U zelenoj zoni je dozvoljeno najduže parkiranje – 180 minuta. Cena sata iznosi 41 dinar, a registarska oznaka se šalje SMS-om na broj 9113. Nedavno je u Beogradu uvedena i A zona u strogom centru grada gde je dozvoljeno zadržavanje 30 minuta, a cena iznosi 100 dinara.

U Beogradu postoji 9 javnih garaža – kod beogradskog aerodroma, u Baba Višnjinoj ulici, na Zelenom vencu, kod Botaničke bašte, Vukovog spomenika, Pionirskog parka, na Obilićevom vencu i ulicama Masarikova i Dr Aleksandra Kostića. Takođe, može se naći i privatan parking. Privatan parking najčešće imaju zgrade i privatan smeštaj, koji se izdaje sa obezbeđenim parking mestom. Ukoliko iznajmljujete apartman ili stan na dan u Beogradu, obavezno pogledajte smeštaj sa već postojećim parkingom. Time ćete znatno uštedeti na vremenu traženja parkinga, ali i novčano, jer privatan parking koji ide uz apartman često nije potrebno doplaćivati.

Pazite se, kontrola je zaista rigorozna. Ukoliko ne platite parking u zoni ili ne platite naredni sat, kontrolori će Vam napisati kaznu od 1.870 dinara, koju je potrebno platiti u narednih 8 dana. Takođe, rizikujete i da Servis za prenos automobila odnese Vaš automobil, pa ćete biti prinuđeni da plaćate znatno veće kazne.